Foto: Collegium Artisticum

Povodom 15 godina profesionalnog rada fotografa Nikole Blagojevića, u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum otvorena je izložba njegovih fotografija pod nazivom “Omaž”.

“Omaž” obuhvata izbor crno-bijelih fotografija na kojima su prikazani portreti brojnih ličnosti iz javnog i umjetničkog života, među kojima su Đorđe Balašević, Nada Đurevska, Miroslav Ćiro Blažević, Mirsad Tuka, Esma Redžepova, Bora Todorović, Mustafa Nadarević, a koje je tokom svoje dosadašnje karijere autor imao čast upoznati i ovjekovječiti.

Nikola Blagojević rođen je 1987. godine u Derventi, a životni put ga je doveo u Sarajevo. Fotografijom se strastveno bavi od 2008. godine, a njegova kreativnost i strast su ga dalje vodile u uzbudljivi svijet multimedije. Osnivač je multimedijalnog studija Spektroom u Sarajevu 2015. godine, koji svojim radom nesumnjivo doprinosi kulturno-umjetničkoj sceni.

Tokom svog dosadašnjeg profesionalnog fotografskog rada sarađivao je s najpriznatijim agencijama i magazinima u BiH i regionu, te je od 2011. godine važan dio tima magazina Gracija, a od 2013. godine angažovan je kao jedan od oficijelnih fotografa na internacionalnom teatarskom festivalu MESS.

Izložba “Omaž” će biti otvorena do 12. januara 2024. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10 do 18 sati.