Umjetnička galerija BiH ovog ljeta predstavlja značajna imena bosanskohercegovačkog slikarstva iz svog bogatog fundusa: supružnike Lujzu Kuzmić Mijić i Karla Mijića. Izložba, koja je otvorena 27. juna, trajat će do 9. avgusta 2024. godine. Kako bi široj javnosti omogućila bogatije iskustvo bosanskohercegovačkog umjetničkog naslijeđa, Galerija će tokom jula organizovati i ciklus muzejsko-obrazovnih aktivnosti namijenjenih različitim društvenim grupama.

Lujza Kuzmić Mijić, “Voće”, 1919; Kolekcija Umjetničke galerije BiH

 

 

 

Pored aktivnosti koje će se realizovati sa ciljnim grupama koje se prijave putem formulara, Galerija će ugostiti i vrtiće iz JU “Djeca Sarajeva”, privatne vrtiće, te korisnike udruženja za zaštitu prava osoba s invaliditetom.

Pozivaju se svi zainteresovani da se tokom jula pridruže u uživanju u umjetnosti supružnika Mijić u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Karlo Mijić, “Bosansko selo (seoski motiv)”, do 4.3.1920; Kolekcija Umjetničke galerije BiH

Raspored aktivnosti

Aktivnosti vodi MA historije umjetnosti nastavničkog smjera Aida Šarac Berbić. Učešće je besplatno i svi materijali za rad su obezbijeđeni od strane Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.