Ove godine, Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje na prestižnom Bologna Children’s Book Fairu i pridružuje se međunarodnoj sceni dječje književnosti sa svojom predstavnicom, ilustratoricom i dizajnericom, Aleksandrom Ninom Knežević. Njeno izuzetno umijeće prepoznato je nagradom za ilustracije u knjizi Čudesni svijet, čiji tekst potpisuje Vesna Mišanović. Ova nagrađena slikovnica se može naći u izdanju Buybook (BH) i Weltentdecker (GER).

Bologna Children’s Book Fair, osnovan 1967. godine, predstavlja jedan od vodećih svjetskih sajmova koji prati međunarodne trendove u ilustraciji namijenjenoj djeci i mladima. Ovogodišnje izdanje, 58. po redu, slavi bogatu tradiciju predstavljanja vrhunskih radova i talentiranih umjetnika i umjetnica.

Impresivnih 3520 umjetnika iz cijelog svijeta prijavilo se za izložbu ilustratora Bolonja 2024. Međunarodni žiri, sastavljen od umjetnika, ilustratora i stručnjaka za izdavaštvo dječjih knjiga, odabrao je 344 finalista i 79 pobjedničkih ilustracija umjetnika iz 31 zemlje i teritorija. S manje od 2% prijava koje ulaze u uži izbor, ovaj proces ocjenjivanja ilustracija smatra se jednim od najkonkurentnijih u ovoj oblasti. Biti pobjednik ili finalist na ovom prestižnom sajmu pruža nevjerojatne prilike ilustratorima, uključujući nagrade, kontakt s izdavačima i piscima, te mogućnost izlaganja. Ovdje pogledajte imena svih nagrađenih ilustratora i ilustratorica.

Bologna Children’s Book Fair održat će se od 8. do 11. aprila. Ovaj događaj pruža priliku posjetiteljima da istraže najnovije trendove u dječjoj književnosti i da se upoznaju s izuzetnim radovima umjetnika i umjetnica širom svijeta.