Zimski salon knjige, ugledna kulturna manifestacija posvećena pisanoj riječi koju organizira izdavačka kuća Art Rabic, bit će održana u periodu od 12. do 22. decembra u prostoru gradske galerije Collegium Artisticum.

Goran Mikulić, direktor izdavačke kuće Art Rabic, najavio je povratak Salona u punom kapacitetu nakon prekida uzrokovanog pandemijom. Ovogodišnje izdanje privući će pažnju s impresivnim sudjelovanjem 18 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Na 20 štandova bit će izložene knjige, a ulaz za posjetitelje će biti besplatan.

Salon će biti obogaćen različitim sadržajima, uključujući predstavljanja knjiga, izložbe i susrete. Poseban kutak bit će rezerviran za najmlađe posjetitelje, pružajući im priliku za uživanje u čitanju priča i druženje s Deda Mrazom.

Osim bogatog književnog programa, Salon će ugostiti izložbu radova Petra Pismestrovića, istaknutog europskog karikaturiste. Otvaranje izložbe planirano je za 14. decembar, istog dana kada će biti predstavljena i knjiga “Panika u kupaonici” Mirjane Grbac-Pismestrović.

Direktor Mikulić najavio je i tradicionalno druženje antifašista krajem godine, koje će okupiti istaknuta imena poput Bogića Bogićevića, Raifa Dizdarevića i Zlatka Dizdarevića.

Štand izdavačke kuće Art Rabic bit će posebno atraktivan s bogatom ponudom starih i novih naslova. Mikulić ističe da je ovo iznimno uspješna godina za Art Rabic, uz čak pet objavljenih novih naslova relevantnih autora.

Kao i prethodnih godina, posjetitelji Salona imat će priliku ostvariti popuste na kupovinu knjiga koji će se kretati od 30 do 80 posto.