Tea Zubović je akademska slikarka koja je svoju privrženost umjetnosti pretočila u modu, te pod brendom Art by Tea kreira luksuzne odjevne komade koji čine da na sebi nosite prava umjetnička djela. Inspirisana velikim imenima historije slikarstva, poput Gustava Klimta i Sandra Botticellija, ali i puna motiva Teinog ličnog slikarstva, ova odjeća plijeni pažnju svojom neponovljivošću.

“Slikarstvo je moja prva ljubav, ali oduvijek me zanima moda, te sam posljednjih godina počela istraživati sve mogućnosti koje ona pruža za kreativno izražavanje i došla na ideju da sintezom mode i slikarstva napravim modni brend koji se bazira na modi kao nosivoj umjetnosti. Modna linija Art by Tea proistekla je iz mog dosadašnjeg štafelajskog slikarstva. Inspiraciju nalazim u svakodnevnom životu, modi, u umjetnosti općenito, a portret je tema koja me najviše zanima. Uvijek biram portret, bez obzira na to koju tehniku istražujem”, kaže Tea za Urban magazin.

Nastojeći napraviti što kompletniju kolekciju, uz odjeću, kolekcije Art by Tea sastoje se i od ručno oslikanih modnih dodataka, a svi komadi su unikatni. “Za izradu kolekcije koristila sam visokokvalitetne luksuzne materijale pogodne da se na njima slika, a to su svila i koža. Sve kolekcije Art by Tea imaju ograničen broj komada s obzirom na kompleksnost izrade”, naglašava Zubović, pojašnjavajući da je proces izrade odjeće i modnih dodataka kompleksan upravo zbog svoje jedinstvenosti i ručnog oslikavanja. “Sve započinje izborom teme za kolekciju, potom izborom kolorita i materijala, razradom te ideje u skicama, a zatim slijedi krojenje. Iskrojene dijelove svile i kože potom oslikavam. Slikanje na svili je tehnički vrlo zahtjevno jer iziskuje preciznost i strpljenje, a ne ostavlja prostora za greške. Nakon slikanja slijede šivanje i finalizacija svakog ručno oslikanog komada nosive umjetnosti.”

Botticellijevo proljeće na komadima Art by Tea

Kolekcija za proljeće i ljeto 2017. inspirisana je slikama renesansnog majstora Sandra Botticellija, i u njoj se mogu naći svilene haljine, suknje, bluze, jakne, te kožne torbice. Zubović kaže da je riječ o romantičnoj, ženstvenoj i lepršavoj kolekciji u kojoj su, pored obavezne crne i bijele, najzastupljenije pastelne boje, dok slikarski preovladavaju floralni motivi, stilizovani tako da naglase raskoš svilenih tkanina, uz nekoliko odabranih likova s Botticellijevih slika. U skladu s tim, fotografije za kampanju osmišljene su tako da prate Botticellijeve slike Alegorija proljeća i Rođenje Venere, a nastale su u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine zahvaljujući umijeću fotografa Edvina Kalića, pred čijim fotoaparatom su se našle Lara Sutović, Lejla Muminović, Jovana Gurović i Merima Darman.

“Želja mi je bila da fotografije podsjete gledaoce i gledateljke na humanističke ideje renesansnog perioda, da likovi, motivi i pejzaž s Botticellijevih djela izađu iz okvira i površine slika i ožive na odjeći i u modernom galerijskom prostoru. Baš kao što se proljeće svake godine iznova rađa i baš kao što se na Botticellijevoj Alegoriji proljeća nimfa Kloris transformira u Floru, tako je proljetna vegetacija iznikla iz samih zidova galerije, a proljeće i sve što ono simbolizira ponovo se rodilo u prostoru moderne galerije i modernog vremena.”