Na 18. književnim susretima Cum grano salis u Tuzli, nagradu Meša Selimović za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske u 2017. dobio je Semezdin Mehmedinović za roman “Me'med, crvena bandana i pahuljica”. Ono što ovaj roman odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota, jednostavan i uvjerljiv stil pisanja, obrazložio je žiri.

Semezdin Mehmedinović: Meni se već sve dogodilo

U konkurenciji je bilo pet romana, a odluku je donio žiri u sastavu Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis, i Branko Čegez. Kako je ranije objavljeno u uži izbor za nagradu Meša Selimović izabrani su romani: “Me'med, crvena bandana, i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Crvena voda” Jurice Pavičića, “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala, i “Calypso” Ognjena Spahića.

„Nekoliko godna sam dolazio ovdje i bio član žirija, ali večeras sam sretan jer sam i sam dobitnik ove nagrade. Pišem samo onda kad mi se dogode važne stvari. Knjiga govori o nekoliko ličnih tragedija, ona je napisana iz uvjerenja da se bavi temom koja se tiče i drugih ljudi, tema je zaista univerzalna. Ova nagrada za mene predstavlja veliku satisfakciju. Smatram da je ova nagrada veoma zdrava za književnost, to je jedna velika osobina ove nagrade, a druga se odnosi na ime autora Meša Selimović. Razlike između njegovog i mog rukopisa su velike, ali na neki način moram kazati da je Meša Selimović uticao na mene kao na autora“, izjavio je Mehmedinović.