Aleksandar Hemon, bosanskohercegovački i američki književnik, Sarajlija s boravkom u Sjedinjenim Američkim Državama, nedavno je zabilježio izuzetan uspjeh osvajanjem prestižnog priznanja – Grand prix de littérature américaine 2023, odnosno Velike nagrade za američku književnost, koja se dodjeljuje najboljem američkom romanu prevedenom na francuski jezik.

Nagrađeni roman Aleksandra Hemona, “Svijet neba i zemlje” (Un monde de ciel et de terre), objavljen na francuskom jeziku u izdanju Calmann-Lévy i prevodu Michèle Albaret-Maatsch, je epska priča o dvojici izbjeglica koji putuju svijetom u potrazi za smislom i sigurnošću. Dok nadvojvoda Franz Ferdinand, 28. juna 1914. godine, s velikom pompom stiže u Sarajevo, Rafael Pinto, sefardski Jevrej i ljekarnik, u svojoj radnji smišlja biljne lijekove. Pinto je daleko od pomisli da će sukob velikih razmjera zahvatiti svijet. Poslan u rovove u Ukrajini, Pinto se pridružuje bosanskom bataljonu i upoznaje Osmana, čovjeka od akcije i pripovjedača. Zajedno kreću u odiseju na Istok, od zatvora u Taškentu do pustinje Taklamakan, od bombardovanog Šangaja do Jeruzalema, i doživljavaju ljubav koja nadilazi preokrete prve polovine 20. stoljeća. 

Hemon je rekao da je roman inspirisan njegovom porodičnom historijom i vlastitim iskustvom rata i migracije, istakavši da je napisao ovu knjigu kao svojevrsni odgovor na izazove nacionalizma i rasizma – ideologija koje su pridonijele brojnim patnjama i nasilju kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, dodavši da je njegov cilj da pokaže da su ljudi više od svojih etničkih, vjerskih ili političkih pripadnosti, i da su sposobni za solidarnost, ljubav i empatiju.

Žiri je izrazio svoje dojmove o knjizi riječima: “Posebno nas je impresionirala suptilna ravnoteža između emocija i dubine promišljanja o ljudskoj egzistenciji koju je autor održao sve do samog epiloga. Ova knjiga predstavlja moćan lijek protiv zaborava, jedinstveno djelo čija će nas ljepota još dugo proganjati.”

Hemonu je nagrada uručena na svečanoj ceremoniji u Parizu, koja se održala 7. novembra 2023. godine. Zahvalivši se žiriju, izdavačkoj kući, prevoditeljici i čitateljima, poručio je kako je posebno radostan što je dobio nagradu koja nosi ime američke književnosti, jer je ona za njega simbol uspjeha kao pisca koji je uspio premostiti različite kulture i različite jezike. Svoj govor zaključio je riječima: “Američka književnost je svjetska književnost, a svjetska književnost je američka književnost.”