U subotu, 2. decembra 2023. godine, s početkom u 18.00 sati u Galeriji Manifesto bit će održana promocija prve zbirke poezije autora Mehmeda Mahmutovića naslovljena “Nikakav plivač”. Zbirku će predstaviti pjesnikinja i profesorica Adisa Bašić i autor Mehmed Mahmutović, a razgovor će moderirati Kristina Ljevak Bajramović.

Zbirka poezije autora Mehmeda Mahmutovića naslovljena “Nikakav plivač”, sublimacija je njegovog promišljanja pokušaja snalaženja u društvu u kojem je odrastao i formirao se. Radi se o 57 poema kroz koje pjesnik kopa i prevrće po pravilima i normama sredine koja ga okružuje.

Poeme u zbirci nastajale su u rasponu od 2016. do 2023. godine, i kao takve, pjesnikovo su osobno uvjerenje u procese propitivanja u njegovim dvadesetim godinama. Njihovo iščitavanje ukaz je na autorovu pažnju ka mikro i makro razinama slojevitosti života, uz stalnu potrebu za neprestanim tapkanjem. Poeme ubilježene u zbirci Nikakav plivač, tragovi su saznavanja opetovanih, ponekad i nikakvih pokušaja.

Nikakav plivač je književni prvijenac Mehmeda Mahmutovića. Urednik je pisac Marko Tomaš. Prijelom teksta i grafički dizajn potpisuje Adnan Suljkanović. Izdavač je Centar OMAHA iz Cazina. Objavljivanje zbirke poezije podržali su Fondacija Schüler Helfen Leben, Fondacija Revizor, Grad Bihać i štamparija Grafičar.

Mehmed Mahmutović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću na odsjeku za marketing i menadžment 2021. godine. Od 2017. do 2018. godine bio je član Upravnog odbora Omladinske novinske asocijacije u BiH. U 2018. godini je, ispred Fondacije Schüler Helfen Leben u BiH, za svoje aktivističko djelovanje imenovan za Ambasadora mladih i aktivizma u BiH. Iste godine je na Brave New Media festivalu u Beogradu osvojio nagradu za najbolju fotografiju, a koju dodjeljuje Deutsche Welle. Dobitnik je priznanja za doprinos i promociju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću i zahvalnice za doprinos radu i razvoju istoimene ustanove povodom 20 godina rada i postojanja. Dobitnik je i nagrade za korištenje biblioteke i drugih usluga koju dodjeljuje Federalno ministarstva obrazovanja. Jedan je od dobitnika nagrade globalnog takmičenja mobilne fotografije koju organizuje Huawei. U 2023. godini nominovan je za nagradu Mladi Europljanin godine. Radio je kao dopisnik Omladinskog programa BHRT-a i član redakcije Omladinskog magazina Karike. Piše poeziju i prozu, objavljen na nekoliko regionalnih portala, kao što su Insp.rs i Blacksheep.rs. Pomaže u nadogradnji ideja, vidljivosti i postizanju ciljeva, pokušavajući razumijevati odnose dok živi u modernom svijetu. Strastveno radi na inicijativama, pokretima i platformama. Vjeruje da obrazovanje, kultura, umjetnost, marketing i komunikacija mogu i trebaju biti pokretači promjena.