Foto: Amer Prevljak

Bajkologija, prva specijalizirana dječja knjižara i odnedavno izdavačka kuća, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine, u prostorijama Goethe Instituta promovisala je svoju prvu slikovnicu “Magično oko”. Promocija slikovnice organizovana je u sklopu UN kampanje “12 dana mira”. Također, uz promociju slikovnice najavljen je i projekt koji će Bajkologija realizirati u saradnji sa UNHCR-om, a koji podrazumijeva seriju radionica za djecu u 12 škola u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

“Magično oko” je autorska slikovnica danske spisateljice i ilustratorice Ane Bjørn. Priča prikazuje bijeg jedne porodice iz zemlje zahvaćene ratom ka miru i slobodi. Izbjeglička priča porodice ispričana je isključivo kroz ilustracije. Riječi, s druge strane, pripadaju djevojčici i prikazuju njen subjektivni pogled na svijet oko sebe. Radi se o svijetu koji obiluje bojama i čarolijom, svjetlošću i nadom i koji predstavlja djevojčicin odbrambeni mehanizam od nepodnošljive stvarnosti.

Birajući za svoje prvo izdanje priču koja je netipična za postojeći korpus slikovnica prisutan na bosanskohercegovačkoj sceni, namjera tima Bajkologije je da svojim djelovanjem donese određenu novinu, ne samo u teme prisutne u knjigama za djecu u Bosni i Hercegovini, nego i u cjelokupni odnos prema literaturi za djecu.

“Za prvu slikovnicu u izdanju Bajkologije izabrali smo priču koja se bavi teškom, ali izuzetno važnom temom. Iskreno vjerujući u kapacitet djece da promišljaju o određenim temama ozbiljno, kompetentno i empatično, kroz našu buduću izdavačku djelatnost želimo skrenuti pažnju na teme koje nisu dovoljno zastupljene u postojećoj literaturi za djecu. Uz objavljivanje slikovnice, zajedno s UNHCR-om, kreirali smo program koji će kroz seriju radionica lokalnoj djeci približiti temu izbjeglištva”, naveli su iz Bajkologije.

Na panel diskusiji koju je moderirala Hanan Nanić, govorili su Branka Tomić ispred UNHCR-a, Aida Gavrić, urednica slikovnice i Anela Hakalović, osnivačica Bajkologije.

Tokom panela održana je radionica za djecu, predstavljena je slikovnica, najavljeni su sljedeći koraci u izdavačkoj djelatnosti Bajkologije i istaknut je projekat koji će biti realiziran sa djecom školoskog uzrasta u lokalnim zajednicama u BiH.

„Iako je pokrenut kao dio 12 dana aktivizma za mir, projekt Magično oko ima misiju tokom cijele godine: zamijeniti apstraktnu oznaku ‘izbjeglica’ stvarnim pričama, stvarnim licima i stvarnim narativima, s ciljem jačanja empatije i međusobnog razumijevanja“, rekla je Branka Tomić tokom promocije.

Projekat pod nazivom “Magično oko: upoznavanje djece sa životima izbjeglica”  ima za cilj podizanje svijesti među djecom u lokalnim zajednicama o životima izbjeglica, njihovim izazovima i potrebi za podrškom. Kroz niz aktivnosti i radionica u osnovnim školama, djeca će imati priliku upoznati se s pričom “Magičnog oka” i upoznati se sa iskustvima i perspektivama izbjeglica. Projekat će također promovirati inkluzivnost i prijateljstvo između lokalne djece i izbjeglica, podstičući razumijevanje, empatiju i podršku. Kroz kreativne aktivnosti, edukativne materijale i interaktivne razgovore, namjera projekta je i da osnaži djecu da postanu zagovornici pravde i inkluzije u svojim zajednicama.

Bajkologija je specijalizirana dječja knjižara i izdavačka kuća posvećena promociji kvalitetne književnosti za djecu i obogaćivanju dječjeg kulturnog iskustva. Misija Bajkologije je inspirirati djecu da zavole čitanje uz kvalitetne i kritički poticajne knjige za djecu.