Promocija knjige „Bejturan i ruža“ autora Aleksandra Hemona bit će održana u srijedu, 19. juna, s početkom u 20:00 sati u Ateljeu Figure u Sarajevu (ulica Danijela Ozme 12). Ulaz za posjetitelje će biti otvoren od 19:30.

„Bejturan i ruža“ snažna je, dirljiva i opsežna priča koja predstavlja vrhunac Hemonovog pripovjedačkog talenta. Radnja romana počinje u Sarajevu 1914. godine, a zatim se proteže desetljećima i kontinentima, maestralno prikazujući živote junaka kroz stoljeće burne historije, padove velikih carstava, ratove, slavne gradove, neizbrisive ljubavi, nepodnošljive gubitke, snove, pjesme i zablude.

 

U zanimljivoj međužanrovskoj saradnji, razgovor s autorom vodit će Damir Imamović, istaknuti umjetnik sevdaha. Uz razgovor o knjizi, bit će izvedeno nekoliko muzičkih numera s Imamovićevog albuma inspirisanog upravo ovim romanom.

Damir Imamović; Foto: Almin Zrno

„Jedan od najboljih romana koje sam ikad pročitao… Ukratko, remek-djelo“, zapisao je Rabih Alameddine.

„Ukleti muzej historije koji se proteže od Sarajeva do Šangaja i Jeruzalema“, zapisao je David Mitchell o romanu „Bejturan i ruža“.

Aleksandar Hemon; Foto: Amira Medunjanin

Aleksandar Hemon (Sarajevo, 1964) istaknuti je bosansko-američki pisac. Objavio je zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, romane Čovjek bez prošlosti, Projekat Lazarus i Kako su nastali Ratovi zombija, te memoarske knjige Nije ovo tvoje i Moji roditelji. Dobitnik je brojnih nagrada. Predaje na Univerzitetu Princeton. Bejturan i ruža je njegov najnoviji roman.