Foto: HKD Napredak

Promocija knjiga ”Fafarikul” i ”Novi kraj” hrvatske književnice livanjskih korijena Đurđice Čilić upriličena je 28. novembra u Livnu, u organizaciji HKD-a ”Napredak”.

O knjigama, osim same autorice, govorili su prof. Kristijan Mandić i predsjednica livanjske podružnice Napretka Ines Kaić Pervan, dok je moderatorica bila Diana Čačija.

Govoreći o knjizi ”Novi kraj”, Mandić je istaknuo kako je riječ o odličnoj prozi satkanoj od crtica iz autoričinog života: “Te crtice su poput mozaika i možemo ih čitati odnosno nanovo slagati redoslijedom kojim hoćemo, možemo ih zasjeći gdje hoćemo i svaka stranica može biti početna i završna. To te mozaične priče čini privlačnim. Čitatelj im može pristupiti sasvim relaksirano, kao što se čini da ih je i autorica pisala relaksirano.”

Po njegovim riječima, priče Đurđice Čilić su u vezi s majčinim odrastanjem: “Njoj su ispričane ili je naprosto ona njihov protagonist, a neke je sama ispripovijedala, osobito one o Livnu. Poput moderne Šeherzade ili ljupke Andrićeve Aske, Đurđica pripovijeda i pleše na rubu majčina života ne bi li otjerala smrt.”

Odlomke iz knjige “Novi kraj” čitali su Dinko Periša, Marin Krišto i Marija Pavković.

U muzičkom dijelu večeri nastupili su Jurica Krišto, Darko Knežević i Majda Đonlagić, članovi livanjskog banda 4 Hombres & Flowery, te Napretkova vokalna skupina Duman koji su, u znak sjećanja na autoričinu majku, otpjevali poznatu serenadu Dubrovačkih trubadura.