U ponedjeljak, 2. oktobra 2023. godine, s početkom u 17.30 sati u sarajevskoj Vijećnici bit će održana promocija autobiografije velikana bh. umjetnosti Brace Dimitrijevića “Louvre je moj atelje, ulica moj muzej” objavljene u izdanju zagrebačke Frakture.

Uz autora, o knjizi će govoriti književnik Semezdin Mehmedinović, kustosica Amila Ramović te glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Ovaj regionalni izdavački hit i historijski izdavački poduhvat od 1128 stranica teksta, uz 300 fotografija i reprodukcija, nakon velikih promocija u Zagrebu i Beogradu, konačno će biti predstavljen sarajevskoj publici.

“Naslov autobiografije – Louvre je moj atelje, ulica moj muzej – sažeto, precizno i tačno opisuje umjetnički rad Brace Dimitrijevića, jednog od najvažnijih savremenih svjetskih umjetnika. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do najvećih svjetskih muzeja i galerija, Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim djelima osvaja srca miliona.

Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerojatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika, naslijeđa svoga oca, jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umjetnika Voje Dimitrijevića i svoje majke, izvanredne Jelene Dimitrijević.

Poput najuzbudljivijeg romana, autobiografija Brace Dimitrijevića pokazuje da su strast, talent, upornost i neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama, oni elementi koji su potrebni da svijet razumije i prihvati drugačije, a da je umjetnički jezik univerzalan i razumljiv svima, od blaziranih bogataša do životinja u zoološkom vrtu“, navodi izdavač u tekstu o knjizi.

Braco Dimitrijević je pionir internacionalne konceptualne umjetnosti. Njegov rad je snažno utjecao na dvije značajne tendencije u umjetničkim diskursu današnjice – kritičke prakse u javnom prostoru i intervencije u muzejskim kolekcijama. Prvu samostalnu izložbu imao je kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu. U karijeri od preko pola stoljeća ostvario je više od 160 samostalnih izložbi širom svijeta, učestvovao na tri Documente, pet Venecijanskih bijenala te na desetinama tematskih izložbi.

Njegova djela se čuvaju u preko 80 javnih kolekcija, kao što su Guggenheim Museum, Museum of Modern Art New York, Musée Georges Pompidou Paris, Tate Modern London, Nationalgalerie im Hamburger Bahnhof Berlin, Museum Ludwig Wien i Köln.

Dobitnik je niza priznanja, među kojima su Vitez umjetnosti i književnosti Republike Francuske, odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Velika nagrada Arts Council of Britain, ABO d’Oro Roma, nagrada za likovnu umjetnost u povodu 300 godina Sveučilišta u Zagrebu, stipendija British Council u Londonu, DAAD Fellowship u Berlinu, članstvo u Academie de Museologie Evocatoire Francuske.

Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, a 2023. godine dodijeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu.

Promocija se održava uz podršku JP Sarajevo, Gradske Vijećnice – Sarajevo, a u programu Festivala MESS.

Ulaz na promociju je slobodan.