Na današnjoj press konferenciji predstavljen je programski sadržaj nastupajućeg 34. Međunarodnog sajma knjiga i učila 2023. godine. U Centru Skenderija Sarajevo će u toku sajma biti realizovan niz programa pod motom “Autorska prava i sloboda izražavanja”.

Na sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji IPC i UNESCO i Svjetski dan umjetnosti, koji će se realizovati 15.04.2023. godine akcijom KNJIGA ZA RUŽU, izložbama i promocijom baštine Bosne i Hercegovine sa liste kulturnog i historijskog blaga svijeta.

Ovogodišnji sajam knjiga obilježit će brojni događaji i susreti pisaca, izdavača iz BiH i dijaspore, te nastupi kulturnih centara koji djeluju u našoj zemlji.

S ponosom najavljujemo rekordne brojeve izlagača koji će izložiti svoja djela i sadržaje na preko 33% od ukupnog kapaciteta Skenderije koje dodatno stavljamo u funkciju, te će na raspolaganju biti više od 4.500 kvadratnih metara u dvorani Mirza Delibašić, Foajeu, Svečanom salonu i platou Centra Skenderija“, izjavio je Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija na današnjoj Press konferenciji.

Na sajmu će biti predstavljeno više od stotinu djela u Bosanskoj kući, Svečanom salonu, Foajeu i platou Skenderije, koje će moderirati književnik Mirsad Bećirbašić.

Ove godine članovi žirija za dodjelu Nagrada sajma su Adelaida Grabovica, Tamara Sarajlić Slavnić i predsjednik Asmir Kujović.

U Centru Skenderija Sarajevo bit će upriličen i internacionalni Okrugli sto 13. aprila.2023. godine s početkom u 11 sati pod nazivom „Autorska prava i sloboda izražavanja – Tradicionalna pitanja i tehnološki izazovi“.

Ovogodišnji moto ‘Autorska prava i sloboda izražavanja’ od velikog je značaja svima nama. Tim povodom napravit ćemo ozbiljne kulturološke promjene u odnosu prema onome što je stvaralaštvo i kultura uopšte. Imat ćete priliku vidjeti izložbe koje potvrđuju da se baština kristalizira kroz riječ, knjigu, govor i slobodu izražavanja“, izjavio je Ibrahim Spahić, predsjednik sajma programskog savjeta na današnjoj press konferenciji.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma bit će održana 12.04.2023. u dvorani Mirza Delibašić – „Bosanska kuća“ s početkom u 12 sati.