Knjiga Saide Mustajbegović “Ani Radošević, poetesa pokreta” o balerini, koreografkinji, opernoj rediteljki, suosnivačici sarajevske avangardne grupe Collegium Artisticum 1939-1941, promovirana je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

“Ani Radošević, poetesa pokreta” biografska je knjiga koja svjedoči o devet decenija života Ani Rajs Radošević.

“Bilo mi je fascinantno da je jedna žena učestvovala u osnivanju avangardne grupe u Sarajevu, i to prije Drugog svjetskog rata, zajedno s velikanima kao što su Oskar Danon, Vojo Dimitrijević i Jahiel Finci. Koliko danas imamo takvih profesionalnih odnosa koji u konačnici trebaju unaprijediti umjetnost? Zato me fascinira životopis ljudi koji su bili dio Collegium Artisticuma i smatram da od njih trebamo i moramo učiti kako bismo se korigovali”, kazala je Mustajbegović.

Izdavač knjige je TPO Fondacija, a suizdavači su društvo La Benevolencija, Jevrejska opština Sarajevo i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

“Ovo je vrijedna knjiga i odlučili smo je podržati jer priče o životu umjetnica poput Ani Rajs Radošević govore o tome koliko je važno da bilježimo i ostavimo novim generacijama zapise o umjetnicama koje su utkale svoju kreativnost, vrijeme i celokupno svoje biće da bi naši životi bili ljepši i smisleniji”, kazala je Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO Fondacije.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini kazao je da je pratio nastajanje knjige o ovoj iznimnoj Čehinji, jevrejskog porijekla od samih početaka autoričinih istraživanja.

“Ani Rajs Radošević zaslužila je u našoj istoriji kulture svoje mjesto, ali ona je puno poznatija u svijetu, radila je sa čuvenim Francom Zeffirellijem koreografije za poznate opere za londsonki teatar. Ani je bila i aktivni učesnik antifašističke borbe, igrala je balet na Prvom zajedanju AVNOJ-a u Jajcu… Čestitam autorici što je ovaj važan i obiman posao izgurala do kraja”, kazao je Finci.

Razgovor s autoricom vodila je direktorica Muzeja Šejla Šehabović koja je kazala da je veoma sretna što postoje vrijedne i uporne istraživačice kao što je Saida Mustajbegović.

“Saida je odradila veoma težak dugogodišnji posao. Nije lako kopati po arhivima u našoj zemlji i inostranstvu i sklapati mozaik o izvanrednoj ženi o kojoj nema puno lako dostupnh podataka. Zato veoma cijenimo što se prihvatila tog rudarskog posla sama, bez da je neko mora nagovarati i tjerati”, kazala je Šehabović.