Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je za Astrid Lindgren Memorial Award za 2025. godinu kandidirala tri istaknuta bh. pisca za djecu i mlade Jagodu Iličić, Huseina Derviševića i Ismeta Bekrića, te ilustratoricu Sanelu Husić Musabašić.

Književnica Jagoda Iličić je niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor, ali i promotor pisane riječi. Iličić se trudi obogatiti književnost novim naslovima, ali i potaknuti djecu na čitanje. Poznate su njene TV emisije za djecu “Put kroz Liliput” koje promoviraju kulturne i književne vrijednosti iz okruženja, rad u prvom bh. dječijem književnom klubu čiji je osnivač i idejni autor. Djela su joj prevedena na francuski, njemački, arapski i engleski jezik.

Jagoda Iličić

Husein Dervišević stvara u svom rodnom gradu Bihaću. Objavio je više od 20 naslova dječijih knjiga, proze i kratkih priča, pisao je hronike, reportaže, komentare, te se bavio novinskom, dokumentarnom i umjetničkom fotografijom. Pojavljuje se u čitankama i lektirama. “Prodavač osmijeha” je njegova najpoznatija knjiga.

Husein Dervišević

Ismet Bekrić iz Banje Luke je jedan od najznačajnijih dječijih autora u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je brojnih nagrada izdavačkih kuća, nagrada za književne opuse kao što su “Skender Kulenović”, “Stazama djetinjstva”, “Vezeni most”, “Vitez bajke”, kao i regionalne i evropske nagrade “Zmajeva”, “Mali princ”, “Dječije carstvo” i nagrade Alpe Adria “Riječi bez granica” za najbolje knjige u srednjoj Evropi, odnosno regiji Alpe-Jadran. Bekrićeve pjesme i priče prevedene su na dvadesetak jezika.

Ismet Bekrić

Sanela Husić Musabašić je iz Banovića i svojevrsna je ambasadorica bajke, prvenstveno kroz ilustriranje dječijih knjiga, ali i kroz angažman i rad s djecom na očuvanju bajki od zaborava.

Sanela Husić Musabašić

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je od 2007. godine nominacijsko tijelo za predlaganje kandidata iz BiH za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren. Nagradni fond od 530.000 eura najveći je u svijetu za književnost za djecu i mlade, te druga najvrijednija nagrada za književnost u svijetu.