U srijedu, 3. jula, u 21 sat Muzičkom večeri sa Zoranom Predinom zvanično će biti otvoren Međunarodni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava pod temom „Zarjavele trobente“.

„Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. – bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja 9. izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?“, riječi su kojima Lamija Milišić, izvršna direktorica festivala, najavljuje ovogodišnje izdanje Bookstana.

Upravo će Zoran Predin, slovenski muzičar, književnik, tekstopisac, i nekadašnji vođa kultnog rock sastava Lačni Franz pred sarajevskom publikom izvesti neke od najvećih muzičkih hitova.

 

Festival će svečano biti zatvoren u subotu, 6. jula, u 21 sat u Domu Mladih koncertom Damira Imamovića. Tom prilikom Imamović će predstaviti svoj novi album koji je objavila čuvena američka izdavačka kuća Smithsonian Folkways i koji je svojevrsni soundtrack za novu knjigu Aleksandra Hemona koja će također biti predstavljena na Bookstanu. Damirov bend činit će Ivana Đurić (violina), Nenad Kovačić (perkusije) i Ivan Mihajlović (bas). Specijalni gost na koncertu bit će i sam Aleksandar Hemon. Karte za svečano zatvaranje festivala dostupne za kupovinu po cijeni od 20 KM u knjižari Buybook od 1. do 6. jula. Kupovinom novog Hemonovog romana „Bejturan i ruža“ u tom periodu karta je besplatna.