Istraga o smrti jednog od najvećih i najpoznatijih hispanoameričkih pjesnika, čileanskog političara i diplomate, nobelovca Pabla Nerude, ponovno je otvorena. Neruda je preminuo 23. septembra 1973. godine, dvanaest dana nakon Pinochetovog puča protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, velikog pjesnikovog prijatelja.

Sud u Santiagu objavio je u svojoj presudi da će pokušati riješiti misteriju Nerudine smrti: “Određuje se ponovno otvaranje istrage kako bi se proveli postupci koje su zatražili podnositelji pritužbe, a koji bi mogli pridonijeti razjašnjenju činjenica.”

Zvanično, Nobelovac je preminuo od raka prostate na klinici u Santiagu, ali su se odmah poslije njegove smrti pojavile sumnje da je zapravo otrovan za vrijeme diktature Augusta Pinocheta, protiv čijeg je režima planirao svjedočiti iz egzila u Meksiku.

Pablo Neruda u Stockholmu sa suprugom Matildom, nakon što je primio Nobelovu nagradu za književnost; Foto: Getty Images

Prije sedam godina, skupina eksperata odbacila je rak kao uzrok smrti, utvrdivši da je Nerudina smrt nastupila kao posljedica bakterijske infekcije nakon što je nepoznata supstanca unesena u njegovo tijelo. Dugo se ništa nije događalo, a onda su stručnjaci iz Kanade, Danske i Čilea, prije izvjesnog vremena, zaključili da se Nerudina smrt može pripisati toksinu koji uzrokuje botulizam i koji je ubrizgan u njegovo tijelo.

Manuel Araya, koji je preminuo u junu 2023., a koji je bio vozač i lični asistent Pabla Nerude, godinama je tvrdio da je pjesnik otrovan tako što mu je data misteriozna injekcija u grudi neposredno prije smrti, i to dan prije planiranog odlaska u Meksiko.

Salvador Allende i Pablo Neruda; Foto: Fundación Salvador Allende

Pablo Neruda je pjesnik koji je pokopan čak četiri puta: prvi put dva dana nakon svoje smrti, 25. septembra 1973. godine u Santiagu, zatim 7. maja 1974. godine kada je premješten iz svog groba u porodični mauzolej čileanske književnice Adriane Dittborn, da bi se, što je bila Nerudina želja o posljednjem počivalištu, posmrtni ostaci njega i njegove supruge Matilde Urrutia iskopali i 11. decembra 1992. iz Santiaga premjestili u Isla Negru, u vrt njihove kuće s pogledom na okean, odakle je opet, zbog potrebe naknadnih analiza uzroka njegove smrti, pjesnikovo tijelo ekshumirano u aprilu 2013. godine, te konačno ponovno pokopano na istom mjestu 2016. godine.

Pablo Neruda i njegov asistent, Manuel Araya, u bolnici; Foto: Privatni album