Književno-scenski događaj Večer za Sidrana: “Živjeti, svjedočiti epohu” bit će upriličen u utorak, 7. maja, s početkom u 20 sati u Galeriji BKC-a, na inicijativu Bosanskog kulturnog centra KS u saradnji s Fondacijom Sidran, a u okviru Dana Kantona Sarajevo.

U programu, koji je svojevrstan omaž nedavno preminulom akademiku, Abdulahu Sidranu, uzet će učešće istaknuti kulturni radnici. Stihove iz poezije našeg velikog pjesnika govorit će velikani glumačke scene: Jasminka Bery, Emina Minka Muftić i Izudin Bajrović. Bit će prikazan nagrađivani petnaestominutni kratki film “(A)Torzija”, za koji je Sidran napisao scenarij. Dva Sidranova ponajveća životna prijatelja, Goran Babić, video porukom iz Beograda, i Gavrilo Grahovac, koji će prisustvovati programu, podijeliće s publikom svoja sjećanja i osjećanja.

Veliki Sidranov prijatelj, a iz mlađe generacije umjetničke elite, Almir Kurt, govoriće aforistične i humoristične odlomke iz knjige “A Nurija veli”, koju čine misli, mudrolije ili, kako je autor ponekad govorio, “izvaljotine” ovog njegovog alter ega.

Biće tu i nekoliko muzičkih iznenađenja, kao i poruka Fondacije Sidran na kraju večeri!

Voditelji ovog književno-scenskog programa će biti novinari i urednici: Senka Kurt, Jasminka Šipka i Dževdet Tuzlić.

Ulaz je slobodan.