Knjiga “Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugog svjetskog rata” Tine Laco promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kao motiv za stvaranje ovakvog opsežnijeg sistematiziranog pregleda bosanskohercegovačkog teatrološkog miljea Laco navodi to što u Bosni i Hercegovini, do danas, ne postoji sistematski pregled onoga što se o drami – dramskom tekstu i njegovoj izvedbi, pisalo, istraživalo i zaključivalo.

Ovom knjigom nudim okvir i metodologiju za buduća teatrološka istraživanja jer sam, nadam se uspješno, uspjela izbjeći puko hladno popisivanje činjenica. Prilikom istraživanja često sam udarala u zidove, ali zahvaljujući, prije svega, prof. dr Almiru Bašoviću i prof. dr Perini Meić uspjela sam ovaj obimni posao privesti kraju“, kazala je Laco.

Recenzentica prof. dr Perina Meić kazala je da je knjiga složena po dekadama i da je autorica dala pregled stanja za svakih 10 godina. “Ova knjiga je važna jer se bavi kod nas nedovoljno istraženom teatrološkom problematikom, donosi niz važnih činjenica. I ne samo to, već ih i interpretira, te postavlja veoma dobre temelje za istraživanje ovih stvari u budućnosti“, riječi su prof. dr Meić.

Prof. dr Bašović istaknuo je da je suština teatra u njegovoj sličnosti sa životom i da je Tina Laco toga svjesna. “Kod nje je prisutna istraživačka strast i tako je nastala ova veoma čestita istraživačka studija. Bilo je potrebno obimno istraživanje kritika, pozorišnih časopisa, biltena teatarskih festivala, knjiga… Tina je diplomirala i glumu i njoj činjenica da teatar poznaje iznutra nije dozvoljavala da bilo šta reducira“, rekao je Bašović.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Šejla Šehabović, naglasila je da je veoma ponosna što su dobili priliku da budu izdavači knjige koja se bavi proučavanjem institucija, kako se one razvijaju i kako od njih nastaje umjetnost. “Važno je da imamo talentirane ljude pred kojima je duga karijera i koji svoje povjerenje poklanjaju institucijama kao što je naš Muzej“, poručila je Šehabović.

O knjizi je govorio i književnik Elvis Ljajić, a promociju je moderirao Zoran Mlinarević.

Doc. dr Tina Laco diplomirala je hrvatski jezik i književnost, te engleski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2009. godine. Iste godine diplomirala je i Dramsku umjetnost – glumu, na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Završila je Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i doktorirala s temom Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugog svjetskog rata, a 2022. godine objavila je istoimenu knjigu, u izdanju Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.  

Zaposlena je kao docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje predaje Svjetsku književnost 1, 2, 3, i 4, te izborni kolegij Književnost i teatar. Sudjelovala je na brojnim znanstvenim skupovima u BiH i inozemstvu, te objavljivala znanstvene radove i kritike u časopisima (Život, Bosna Franciscana, Novi izraz, Linguist…) i zbornicima, s područja komparativne književnosti i teatrologije. Suosnivačica i suvoditeljica je Malog teatra. Kao gostujuća glumica glumila je u predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar. Prošle godine imenovana je na funkciju NCP-ja za područje Kulture, kreativnosti i inkluzivnog društva u sklopu projekta Horizont Europe.