Zabačeno selo Yar-Sale na sjeveru Sibira dom je skupini starica koje su nekad bile dijelom zajednice nomada, pastira i uzgajivača sobova. Svoje posljednje godine života, ove žene provode na osami, izolovane od svijeta koji su voljele. Dok muškarci u pastirskoj, nomadskoj zajednici zadržavaju svoje društvene uloge i u poznom dobu, žene obično bivaju ostavljene po strani i prepuštene same sebi.

Izraelski fotograf balkanskog porijekla Oded Wagenstein otisnuo se na dugo putovanje po Sibiru kako bi posjetio zajednicu ovih zaboravljenih žena i zabilježio njihovu svakodnevicu. Za dolazak do njihovog sela, Odedu je trebao let avionom do Moskve, zatim šestosatna vožnja vozom, a potom sedmosatni, naporni prelazak zamrznute rijeke.

„Iznenadila me toplina kojom su me dočekale u svojim domovima. Potom su danima, uz mnoge šolje čaja, sa mnom dijelile svoje priče, uspavanke i čežnje: davna sjećanja na bijele predjele i stada sobova, žal za umrlim roditeljima i partnerima, uz veliko razočarenje što su bez svrhe“, ispričao je Wagenstein za BBC.

Žene koje je posjetio većinom su starije od 75 godina, neke od njih su većinu dana vezane za krevet i iza sebe imaju brojne bolne gubitke. Nekima od njih jedino društvo prave mačke. „Nedostaju mi ljeta, nedostaje mi pecanje. Nedostaje mi moja porodica i sobovi, ali mi najviše nedostaje hodanje. Hodanje po snijegu“, otkrila je fotografu sedamdesetsedmogodišnja Autipana Audi.

U fotogaleriji pogledajte nekolicinu prizora koje je Oded Wagenstein zabilježio na sjeveru Sibira.