Razgovarala: Elma Hodžić
Foto: Edvin Kalić

Na bosanskohercegovačkoj modnoj sceni postoji brend koji je uspješno osvojio srca mnogih svjetskih zvijezda – Kaftan studio. Odjevni predmeti koji nastaju pod okriljem Kaftan dizajna sinonim su za eleganciju, samopouzdanje i prirodnu ljepotu. Izvanrednom estetikom i besprijekornim dizajnom, Kaftan studio je dominirao na prestižnim eventima širom svijeta – ipak, kreativni Kaftan duo, Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić, ističu da je najveći uspjeh njihovog rada to što su prepoznate na domaćoj sceni. Iako je Kaftan studio postao nezaobilazno ime u svjetskim modnim magazinima i umjetničkim publikacijama, sestre Hodžić su me prvo osvojile svojim šarmom, marljivošću i predanim radom! Kaftan studio nije samo modni atelje, već i medij kroz koji se, kroz modni izražaj, budi sjaj i ističe individualnost i samopouzdanje žene. Dobrodošli u Kaftan studio – mjesto gdje moda postaje umjetnost duše!

Koje je Vaše osnovno likovno sredstvo u procesu kreiranja i oblikovanju magičnih odjevnih predmeta, koji plijene pažnju domaće i međunarodne publike?

Prvo i osnovno likovno sredstvo u procesu rada jesu olovka i papir, jer od toga kreće cijeli process, koji bude pokrenut inspiracijom – a često i kada te inspiracije nema, crtanje je način da se do nje dođe i da se o idejama promišlja. Modni dizajn, kao oblast primijenjene umjetnosti, ima svoje okvire, a taj okvir je tijelo čovjeka. Kao što je slikaru slikarsko platno – čovjek je naš okvir. Putem tehnika obrade tekstila, formi i ekspresije umjetničke vizije kreiramo odjevne predmete koji budu inspirisani nekada muzikom, događajem ili istorijom umjetnosti. Nekako vjerujemo da svi umjetnici imaju slične procese i oni dolaze iz kreativnog umijeća, jednako kao i iz potrebe da to umijeće ispoljimo.

Šta je za Vas moda i dizajn? Kako definirate ono što radite? Kako biste opisale svoj dizajn i koja je filozofija koju prenosite kroz kolekcije?

Kao što smo već rekle, modni dizajn je dio primijenjene umjetnosti i kao takav odraz je autorskog stvaralaštva iza kojeg stoji obrazovanje, poznavanje struke, materija i umijeće. Sama moda kao trend je nešto što nas pretjerano ne opterećuje, ali moda kao stilski izraz je nešto ka čemu stremimo.

Naša filozofija se ispoljava radom, talentom i rezultatima, a ne filozofijom o samom činu kreacije. Možemo mi filozofirati do besvijesti o modnom dizajnu, ali najveći filozof u konačnici je sam produkt, odnosno kreacija.

Dizajn – sredstvo za uljepšavanje pojavne stvarnosti

Šta Vas svakodnevno inspiriše i potiče na rad? Gdje pronalazite snagu da savladate svaki profesionalni izazov?

Nermina ima običaj reći da što je situacija politička globalno i lokalno gora, da su naše kolekcije ljepše – a to u stvari dolazi upravo iz želje i potrebe da surovu realnost lakše podnosimo. U suštini, prirodno stanje čovjeka je da traži harmoniju, da teži lijepom, odnosno, da želi da se osjeća lijepo. Zato volimo harmoničan zvuk, pročitati ili uputiti smislenu i lijepu riječ. Snaga da se savladaju profesionalni izazovi, koji nisu laki kada djelujete iz BiH, upravo dolazi iz želje da učinimo nešto ljepše ili nekome uljepšamo važan dan, a priroda posla je takva da nam se klijenti uglavnom obraćaju jer imaju takav povod.

Na čemu trenutno radite?

Radimo paralelno na nekoliko nama važnih profesionalnih projekata o kojima ne volimo govoriti unaprijed dok ne budu završeni, jer je i tišina dio procesa.

Kaftan je iz Bosne i Hercegovine!

Na šta ste naročito ponosne? Koji Vam je bio najveći, ili najdraži, uspjeh do sada u karijeri?

Ponosne smo na sve što je prošlo i što smo uspjele uraditi do sada – ali to je sve prošlost. Jednostavno se ne volimo zadržavati na uspjesima koji su se već desili jer to za kreativca nije dobro, zato što se tako čovjek može uljuljati. Istina, imamo iza sebe sve važne crvene tepihe i događaje na svijetu na kojima se nosio Kaftan studio dizajn: Oscars, Cannes Film Festival, Golden Globe, Emmys, Bet Awards, Venezia Film Festival, WIF Gala; tu su i objave u svim relevantnim svjetskim modnim publikacijama kao što su Lofficiel, Desnudo, Elle, Vogue, Vulkan Magazine, Harpes Baazar, Fault Magazine, Pap Magazine, Grumphy Magazine, LA times, Rolling Stone… Naše kreacije je nosila Chaka Khan, članice kultnih bendova Salt-N-Pepa i En Vogue, Brandy, redovno nas nose glumice i uspješne žene iz filmske industrije. Nama je u suštini najdraže od svega navedenog što je Kaftan studio iz Bosne i Hercegovine i što smo pokazale da nema izgovora, već da je sve rezultat obrazovanja, talenta i predanog rada. Na naše zadovoljstvo, Kaftan studio su prepoznale kao vrijedan, a vole ga i nose žene u BiH.

Kako se odnosite prema savremenim tendencijama u svijetu mode?

Odnos prema savremenim tendencijama u svijetu mode u našem slučaju proizilazi iz našeg odnosa prema ličnim potrebama i ličnom odnosu prema svijetu i kapitalizmu, koji nam često nameće ubrzan način života u kojem se zanemaruju stvarne potrebe ljudskog bića.

Kaftan studio je slow fashion brend i mi smo od početka odlučile da nemamo pritisak po sezonama, a i svjesne smo da smo kap u moru dizajnerskih imena i brendova na globalnom nivou. Našle smo svoj put i nišu, radimo jako puno – a isto tako volimo i uživati. Ne zanemarujemo svoje lične želje i potrebe. Zaista je sve stvar izbora, a za umjetnika je važno da umije i živjeti.