Piše: Dejan Muhamedagić
Foto: Majda Turkić

Dragi moj daidža!

Nekako ti naši telefonski razgovori uvijek završe u ofsajdu, da se izrazim fudbalskim rječnikom. Probaću sad na ovaj način da nam poboljšam komunikaciju. Znam da se ti jako brineš i da misliš da je sve što radim suludo. Ali, da krenem sad odnekud, recimo od Beča i Austrije. Meni nikad nije odgovarao njihov mentalitet niti običaji, niti način na koji obavljaju poslove ili provode svoje slobodno vrijeme. Švabo je to! Ima izuzetaka, ali ja ne želim da živim s izuzecima. I ti izuzeci se ne mogu potpuno otrgnuti od tog “austrijanizma”. Okreni, obrni, džaba je koprcati se jer spasa nema. Nema rahatluka! A kakav mi je to život bez rahatluka?!

Meni je u Bosni dobro jer imam tebe i sve vas: ujnu, Bracu, Ildesu, Dijanu, Selu… da ne nabrajam jer tu su, bogami, i komšije. Meni je ćeif sa Salkom razmijeniti koju na mostiću preko jaruge ili… ma, ćeif mi je jednostavno stajati i promatrati one naše kuće i bosansko nebo i… opet da ne nabrajam: Krajina je mjesto za mene, i Samardžići su mjesto za mene, meni su i te naše muke i naporne i slatke, jer se možemo požaliti jedan drugome i jer ima uvijek mjesta za šalu i za pokoju doskočicu. Ukratko, ja se s našim ljudima daleko bolje razumijem nego s bilo kim drugim, bili to Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, ili šta ti ja znam ko. I naši ljudi, uprkos svemu, uglavnom imaju dobru narav, čak i kada izgleda da nije tako, do nje se uz sasvim malo napora može doprijeti, sa samo malo dobre volje, a ja dobre volje imam napretek.

Večeras sam skinuo svoje ime s vrata jer se ovdje više ne osjećam sigurno. Ne želim te ružnim detaljima zasipati, ali moje ime je ovdje pogrešno, i to s dvije strane. Meni ovdje više nema mjesta, i tačka. To bi trebalo i vi da možete shvatiti. To je i tata učinio negdje 1992. godine.

Beograd; Foto: Majda Turkić

Eto, dragi moj daidža, ne znam šta bih ti više pisao, imalo bi se još mnogo toga reći, ali ovo moje pisanije je već predugačko. Radi se jednostavno o osnovnom egzistencijalnom strahu, i to se mora razumjeti.