U sarajevskom Mikseru sinoć je promovisana knjiga „Brodska cesta bb“ Medihe Selimović, objavljena u Buybookovoj ediciji „Savremena bh književnost“. Pored autorice o knjizi su govorili recenzent Abdulah Sidran i urednici Goran Samardžić i Kristina Ljevak.

Knjiga „Brodska cesta bb“ imala je neobičan put, u prvom redu zbog toga što je u književnost stigla preko publike zahvaljujući društvenim mrežama i objavljivanim odlomcima koji su naišli na brojne poklonike. O tome između ostalog svjedoči i broj sinoćnih posjetitelja i posjetiteljica u Mikseru.

Ova memoarska proza, nastala na temelju bolnog iskustva, protkana nesvakidašnjim smislom za humor i voljom za životom, ispisana je na temelju autoričine biografije, koju je obilježio prerani gubitak oba roditelja i odrastanje s mlađim bratom.

„Šta će Mediha sljedeće da napiše, moja je jedina briga, a trebala bi i Medihina da bude. Ovom knjigom je sebi postavila veoma visoku ljestvicu. Nije nimalo lako ovakve knjige pisati. One bole i nas koji to čitamo u zdravlju i komforu i možemo samo zamisliti kako je bilo autorici kroz pisanje sve ponovo proživjeti“, rekao je Goran Samardžić, urednik knjige i suvlasnik izdavačke kuće Buybook.

„Brodska cesta bb“ iako govori o ličnoj snazi prilikom podnošenja boli nije nikakav self-help priručnik niti podilazi onima koji tvrde da nam sve dolazi „iz glave“. Način na koji ćemo izabrati da se nosimo s nevoljama razlikuje se jednako koliko je svako od nas različit ponaosob, i nema tu univerzalnih recepata, osim književnosti i humora koji mogu poslužiti kao odlična terapija. Mediha Selimović upravo je uspjela da terapeutski djeluje na svoje buduće čitatelje i čitateljice i da im iskreno, bez dodvoravanja, prenese gorka iskustva i vlastitu snagu zbog koje itekako imamo razloga vjerovati da njene lične i spisateljske najbolje godine tek dolaze.

„Autentičnost ljudskog života precizno jasnim jezikom iskazana u pripovijedanju makar ga i ne smatrali književnošću, važnije je od umijeća pisanja izvježbane ruke“, rekao je na promociji recenzent i dobri duh ove knjige kako ga je Samardžić nazvao, književnik Abdulah Sidran, dodajući da rečenica Medihe Selimović ima visoke književne vrijednosti.

„Ali znam da joj je to manje bilo važno u odnosu na to šta je životni sadržaj, šta je spoznaja ljudske duhovnosti, ljudske psihologije, ljudskog karaktera i šta je spoznaja bezbrojnih varijeteta istoga bola“, naglasio je Sidran začuđen pred činjenicom da je život „prebogat u mogućnostima kreiranja oblika u kojima se javlja nesreća.“ Abdulah Sidran je na promociji izrazio divljenje zbog autoričine discipline zahvaljujući kojoj je pored neshvatljivog ljudskog bola uspjela napraviti književnost koja u čitaoca unosi sličnu bol i pretvara ga u sudionika njene boli.

„Osnovna odlika Medihine književnosti  je vrhunski odnjegovan smisao za humor. Ako nemate smisla za humor, vi nećete imati publiku. Postoji stotina vrhunskih akademskih pisaca koje bog nije nagradio smislom za šalu, ti se ljudi izučavaju na fakultetima, ali oni i dan danas nisu došli do publike, samo zbog toga što nemaju smisao za humor. Gora vrsta od ovih koji nisu krivi što nemaju smisla za humor su ovi što se trude da imaju, pa nešto kažu a onda se svi unezgode“, dodao je Samardžić podcrtavajući uz humor vještinu Medihe Selimović da na „malom prostoru“ gradi velike priče, poput opisa atmosfera u socijalističkim kancelarijama u preduzećima zahvaljujući čemu, kako je rekao, „Mediha i miris jedne kancelarije u kojoj se službenice dosađuju uspijeva prenijeti preko čistih riječi“.

„Hvala za dragocjeno vrijeme koje ste izdvojili da biste ponovo bili ovdje, hvala vam za vašu nesebičnu podršku, svima vam želim sve lijepo i sve dobro, a zdravlja, zdravlja vam želim u izobilju“, rekla je na kraju književnog druženja u Mikseru autorica Mediha Selimović. Namjera joj je bila da promotori i samo djelo govore više od nje, te se u kratkom obraćanju publici osvrnula na neobičan život „Brodske ceste bb“ koju su pratile i lične nedaće, odnosno autoričina bolest i sretna koincidencija izlaska knjige i Medihe Selimović iz bolnice istog dana.

Promociju je pratilo i čitanje odlomaka iz knjige te muzički program u izvedbi Harisa Abdagića na gitari.