Promocija knjige Jasne Šamić “Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena)”, Knjiga prva, bit će upriličena u Galeriji  JU “Bosanski kulturni centar KS”, u ponedjeljak, 29. maja, u 18:30 sati. O knjizi, koja je objavljena ove godine u izdanju Shura publikacije iz Opatije, govorit će Senadin Musabegović, Valerijan Žujo, te autorica Jasna Šamić, dok će gošća promocije biti akademska glumica Emina Minka Muftić.

“Sarajevo moje mladosti” je prva u nizu knjiga koje će slijediti pod naslovom “Sjećanja – gradovi i lica”. Radi se o istorijsko-kulturološkom presjeku (ujedno i panorami) likova, događaja, kulturnih i političkih procesa na tlu Jugoslavije, koji su se putem djelovanja nekih osoba posebno eksponirali u Sarajevu, kao središnjem gradu raspada države, ali ujedno i raspada ljudskih i civilizacijskih vrijednosti. Autorica precizno detektira nositelje tih procesa, kako one destruktivne, tako isto ostavlja izuzetne zapise i o osobama i autorima koji su, i u najtežim vremenima, pronosili baklju progresa i ljudskih vrijednosti, kao što posebno piše o Mirku Kovaču, obitelji Filipović, profesoru Ridžanoviću i mnogim drugima koji su ostavili traga ili još uvijek djeluju u kulturnim prostorima kojima pripadamo.

Posebno su intrigantni uvidi autorice u biografije i psihološko-političke profile osoba koje su djelovale kao pjesnici, književnici, profesori i stručnjaci u raznim oblastima, a završili na međunarodnom sudu kao ratni zločinci, pri čemu autorica veoma vješto i precizno otkriva određene situacije i procese/prelaze koji su do toga doveli (kao, na primjer, iznenadna i neočekivana izjava/ideja: ‘sad su granice najvažnije’, i tome slično), i pritom ne eskuplira nikoga od odgovornosti i krivice – i to vrlo jednostavnim postupkom: kao svjedok tih događaja, ona ih jednostavno pamti. I zapisuje!

Kada čitate ovu knjigu imate osjećaj da ponovo živite život Sarajeva, ‘grada koji je iščezao zajedno sa njegovim brojnim stanovnicima’, kako je to u knjizi i zapisano. Ali nije ovo knjiga samo za Sarajlije, ovo je knjiga za sve one koji žele da spoznaju duh i dušu jednog grada koji se i danas bori da opstane i bude svoj, kao što je to uvijek bio i biće“,  zapisao je o knjizi Jahiel Kamhi u listu Oslobođenje.

Jasna Šamić je francusko-bosanska spisateljica, autorica knjiga raznih žanrova (romana, poezije, novela, drama, eseja, naučno-istraživačkih djela, scenarija), koje piše i objavljuje na francuskom i bosanskom jeziku. Autorica je i dokumentaraca i pozorišnih predstava koje je sama postavljala na scene Pariza i Sarajeva.

Doktorsku disertaciju iz sufizma i kulturne istorije Balkana odbranila na Sorboni u Parizu. Radila je kao profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do 1992. godine. U Parizu je sarađivala sa poznatim radio-stanicama RFI i France Culture, i bila direktorica istraživanja pri Nacionalnom naučnom istraživačkom centru CNRS.

Držala je predavanja i učestvovala u naučnim skupovima na univerzitetima, kao i na literarnim festivalima u Evropi i u svijetu. Prevodila je sa mnogih jezika na bosanski (na primjer, “Izbor iz 1001 noći” s arapskog, Svjetlost, desetak izdanja), i sa srpskohrvatskog i tursko-osmanskog na francuski (na primjer, Ivo Andrić, “Prokleta avlija”, l’Age d’Homme, Paris). Laureat je više francuskih, bosanskih i međunarodnih nagrada. Živi na relaciji Pariz – Sarajevo.