Zbirka poezije “Kod 77” (poetski dnevnik) Nele Krnić bit će predstavljena u srijedu, 13. septembra 2023. godine, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, s početkom u 20.00 sati. Ulaz je slobodan.

Uz autoricu, o zbirci će govoriti urednik, prof. dr Nedžad Ibrahimović. Stihove će govoriti autorica, te crnogorske glumice Dubravka Drakić i Kristina Obradović, dok će muzička pratnja biti Đorđe Milovanović.

Zbirka “Kod 77” je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja. Za izdavača je potpisan Goran Martinović, urednici izdanja su Milorad Popović i prof. dr Nedžad Ibrahimović, a knjigu je grafčki oblikovala Ozana Brković. Fotografija sa naslovnice je djelo Dragana Sjekloće i Vladimira Popovića.

Iz predgovora dr Sonje Tomović Šundić, filozofkinje, pjesnikinje, historičarke umjetnosti i redovne profesorice Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, izdvajamo:

“Kod 77 plod je emocionalnih iskustava i refleksija o važnim egzistencijalnim temama, izazovan za tumačenje i interpretaciju. Autorica gradi vlastitu poetiku, koristi kondenzovan jezik, autentičan stil i ritam jezika da bi u slikovnom zapisu izrazila svoje razumijevanje svijeta. Posebno je posvećena svojim sjećanjima, rodnom gradu, povratku podgoričkim korijenima, otmjenošću koja vibrira njenim krvotokom, kao porodično naslijeđe i zavještanje. U njenom pjesničkom jeziku iskustvo ljubavi, plotsko i senzualno, ima istaknuto mjesto, ali i ljubav kao najšire stanje duha koje obuhvata porodicu, doživljene i mitske gradove, ispitivanjem i nostalgijom osobene senzualnosti. Umjetnost i život se prepliću, njeni duševni kodovi rezultiraju stihovima vanredne estetske vrijednosti, ali i čežnjivom nostalgijom prema izgubljenim ljubavima, gradovima, prostorima.

Pjesnikinja se poigrava riječima, vizuelizira iskustva, pročišćava unutrašnju rezignaciju, srasta s radosnim zvukom postojanja. Također, posebno važnim za poetski dar Nele Krnić čini se njena ženska osviješćenost, revolt prema rodnim stereotipima, ukazivanje na obuhvatnije ljudske vrijednosti. Njena poezija, stoga, kao i njeno pjesničko biće, nosi snagu i ranjivost, bol i plemenitost, uspijevajući da lako pronađe put do čitatelja. Poezija je život uhvaćen stihovima, snoviđenje uhvaćeno maštom, iskustva uhvaćena u vječnu knjigu nezaborava, kojoj je Nela Krnić svojim pjesničkim prvijencem odista dala vrijedan prilog.”

Nela Krnić je rođena 7. aprila 1977. godine u Sarajevu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva, a ovo je njena prva knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru.