Foto: Amna Geljo

Sarajevo, a i cijela Bosna i Hercegovina, u septembru prošle godine obogaćeno je za svoju prvu specijaliziranu knjižaru za djecu. Anela Hakalović, magistrica komparativne književnosti, odlučila je svoju ljubav prema književnosti i svoje izuzetne kompetencije iz oblasti književnosti, književne kritike i teorije pretočiti u projekat važan za kompletno naše društvo, a naročito njegove najvrijednije članove – djecu. Ideja se primarno otjelotvorila kao blog za promociju značaja čitanja u ranom uzrastu pod nazivom „Bajkologija“ iz kojeg se prirodno rodila želja za konkretizacijom i oživotvorenjem ideje da se djeci kao nepobitno važnim, a u ovom aspektu neprestano marginaliziranim, recepijentima pruži mogućnost da uživaju kvalitetnu literaturu.

Imajući u vidu potpuno zapostavljenu sferu književnosti za djecu, krajnju neosviještenost važnosti pružanja mogućnosti djeci da kao jednako vrijedni i mjerodavni čitaoci participiraju u svijetu književnosti s pravom na umjetničku i estetsku vrijednost sadržaja, jednako kao na edukativnu, Bajkologija je koncipirana kao prostor koji će im sve to i omogućiti. Upravo iz tog razloga Bajkologiju ne odlikuje obilježje tipične knjižare. Bajkologija je višenamjenski prostor u koji se ne dolazi prosto u kupovinu. U Bajkologiju se dolazi da bi se zadržalo, porazgovaralo, pročitalo, razmijenila mišljenja, uvažile želje, potrebe i sugestije malih čitalaca, ali i njihovih roditelja. U Bajkologiju se dolazi s užitkom, po trenutke spokoja u bajkolikom ambijentu, ali i po sposobnost kritičkog i analitičkog promišljanja nephodnog za razvoj zdravog pojedinca i stabilnog društva u budućnosti.

Imajući na umu upravo predstavljenu viziju, Anela je pored prostora koji je predviđen kao mjesto na kojem možete pronaći i kupiti pažljivo odabrane naslove dječijih knjiga za sve uzraste, te uživati i sticati nova, u obrazovnom sistemu zapostavljena, znanja kroz radionice najrazličitijih tematskih okvira, odlučila pokrenuti i izdavaštvo. Spoznavši iznova uskraćenost najmlađih čitalaca za izuzetno važne, a trenutno aktuelne teme koje bi za njih morala obrađivati i obrazlagati upravo književnost, odlučila se na novi veliki korak – izdavanje knjiga za djecu s pečatom Bajkologijinog logotipa, koji će, pored nepokolebljivo važnih i aktuelnih tema jamčiti i umjetničku i estetsku vrijednost na koju oni, koji se na različite načine bave književnošću za djecu, nerijetko zaboravljaju. Uredništvo Bajkologije pomno će birati, prevoditi i štampati kvalitetne naslove na teme poput uvažavanja različitosti, zaštite okoline, vršnjačkog nasilja, rodne problematike i sličnih. Neće, dakako, zapostaviti ni one najmlađe sa pitoresknim, edukativnim i zabavnim književnim sadržajima.

Početak izdavaštva Bajkologije ovog ljeta svečano je obilježen izdanjem vrhunske danske slikovnice Ane Bjørn „Magično oko“; višeslojna priča o djevojčici izbjeglici koja savršeno funkcioniše i kao univerzalna priča izvan zadatog konteksta, primjenjiva na život i iskustvo u cjelini. Slijedit će je nadasve zanimljiva i neobična priča ekološke tematike švedske spisateljice Lisen Adbåge,  poljska slikovnica za najmlađe „Zauvijek prijatelji“ Przemyslawa Wechterowicza i Emilie Dziubak, te „Luna i nebeski zmaj“ Bethan Woollvin – priča inspirisana antičkom astronomkinjom Aglaonice koja je u vrijeme kada su zvijezde padalice smatrane opasnim magičnim kreaturama pomoću svog znanja predviđala pomračenja mjeseca.

Bajkologija, u sva tri smjera kojim hodi, svakim danom na nove i kreativne načine pomaže ostvarenje kredom ispisane krilatice na njenom ulazu – datosti da se od čitanja raste.