Piše: Josipa Anđelić, dipl. prof. sporta i tjelesnog odgoja

Čovjek je kreiran da se kreće, da koristi svoje mišiće u svakodnevnom životu. Razvojem tehnologije dobili smo komotitet i sve blagodati modernog doba. Međutim, takve privilegije su nam znatno ograničile upotrebu lokomotornog sustava. Svako od nas će prije upotrijebiti lift nego stepenice, radije ćemo sjesti u automobil i voziti se do pijace nego prošetati, kada se vratimo s posla kući, naravno da smo iscrpljeni i radije ćemo dati primat udobnosti kauča nego nego fizičkoj aktivnosti. Vremenom ulazimo u zonu minimalnog tjelesnog kretanja. Tada nam tijelo šalje signale i upozorenja, jer ako nastavimo sa sjedilačkim načinom života, platit ćemo cijenu našim zdravljem, jednostavno zato što nismo kreirani da bi sjedili.

Naravno da je važno aktivirati se, početi koristiti svoje mišiće i prevenirati mnoga oboljenja izazvana smanjenom fizičkom aktivnošću, ali je još bitnije odabrati vrstu fizičke aktivnosti. Pored toga što aktivnost morate voljeti da biste je upražnjavali, bitno je i poslušati stručnjake iz oblasti fizičke kulture i sportskog treninga, te pokušati vrstu treninga koja je najbolja za vas. Vježbati se može u svako doba i na svakom mjestu. Ne mora tu biti nužno fitness, gym, sala za vježbanje… Uz malo mašte i kreativnosti trening se može osmisliti i u parku, stanu, planini, obali rijeke ili mora. Svejedno je gdje se trening radi, bitno je da ste upućeni u osnove sportskog treninga. Danak modernog vremena polako plaćamo svi, bez obzira na dob i spol. Odlazak u fitness centar može biti mač sa dvije oštrice. Bez stručnog nadzora, upotrebom velikih težina, izlažete se riziku povrede.

Za sami start i početak vježbanja najbitnije je vratiti se osnovama kretanja. Dugogodišnjim navikama modernog načina života svoje mišiće i zglobove smo jednostavno uspavali. Postoji niz manjih ili većih mišića koji polako gube funkciju jer se više ne koriste. Svaki narušeni balans u organizmu vremenom će dati patološko stanje istog. Vrlo dobro znamo da je majka priroda osmislila i stvorila svaki dio našeg tijela za nešto, uključujući tu i najsitnije mišiće. Jednostavno, sve što je dio našeg organizma ima smislenu ulogu u jedinstvenoj cjelini zvanoj tijelo. Zanemarujući sve ta najstinija vlakna, narušavamo ravnotežu i štetimo našem organizmu.

Idealan način integrisanja cijelog tijela u tjelovježbi je praktikovati treninge na parteru, i to za početak isključivo vježbama bez dodatnog opterećenja, popularne body weight vježbe. Najbolje ću to objasniti kroz primjer vježbača koji razvija svoje mišiće isključivo na spravama za vježbanje i vježbača koji radi funkcionalni trening na parteru. Uzet ćemo za primjer vježbu koja razvija i jača prednji mišić natkoljenice, m. quadriceps femoris. Vježbač koji koristi spravu za razvoj i jačanje m. quadricepsa, vježbajući izoluje samo taj mišić i poboljšava samo njegovu performansu.

Vježbač koji radi funkcionalni trening u parteru, koristi složene motoričke kretnje za izvođenje određene vježbe za m. quadriceps i time mora da aktivira i ostale mišiće nogu i trupa, što znači, da neće vježbati samo m. quadriceps već više mišića ili mišićnih grupa istovremeno. Takav metod razvija ne samo ciljani mišić, tj. agonistu, već i antagonistu i sinergiste. Kroz ovakav trening ćemo popraviti i fleksibilnost koja je jako bitna u održanju tjelesnog balansa, kao i koordinaciju pokreta. Sama koordinacija se vježba i održava kroz kompleksne vježbe koje zahtijevaju uključivanje više mišićnih grupa u jednom pokretu. Takav vid vježbanja možemo postići jedino u parteru sa osnovnim bazičnim vježbama. Cilj ovakvih treninga je izgraditi bazu i popraviti fizičke performanse, spriječiti povrede i zdravstvene probleme, te dovesti tijelo u funkcionalnost. Estetika dolazi kao zadnja stavka i svakako će biti nagrada. Estetski dio dobijate i kroz vježbe na spravama, ali koliko ćete biti funkcionalni, to ovisi o mnogo drugih faktora.

Svi smo mi pomalo fascinirani modernim dizajnom fitness klubova, opreme, sprava, ali moramo shvatiti jednu najvažniju stvar, a to je da nam ništa od toga neće donijeti dugoročni rezultat i poboljšati naše zdravlje i kondiciono stanje bez prethodno napravljenih temelja. Temelje isključivo pravimo funkcionalnim treningom u kojem koristimo bazne vježbe kao sto su iskorak, čučanj, plank, sklek, zgib… Kada usavršite ove vježbe i kada možete vježbati i nositi svoje tijelo u svakoj zahtjevnijoj vježbi, te izgradite i oblikujete mišić, popravite koordinaciju i fleksibilnost, spremni ste ići na sljedeći nivo i početi raditi trening sa opterećenjem na fitness spravama.

Ne bih umanjila važnost i ulogu sprava u sportskom treningu. Naravno da su i one našle svoje mjesto u trenažnom procesu, poglavito u rehabilitacionom treningu, ali bih ipak dala primat kompleksnijim vježbama koje angažuju više mišića i mišićnih grupa. Takav vid vježbanja daje mnogo bolje rezultate, stvara bazu za sve buduće sportske aktivnosti, integriše cijelo tijelo i aktivira mišiće koje rijetko koristimo zbog modernog načina života, a trebali bismo. Takav trening je mnogo korisniji, jer simulira prirodu čovjekovog kretanja. Nemojte vježbati samo radi izgleda. Oblikovano tijelo dolazi kao posljednja karika u trenažnom procesu i to će svakako biti vaša nagrada. Neka vam motiv prvenstveno bude funkcionalnost i zdravlje. Jer uzalud nam lijepo izgrađeni mišići ruku i ramenog pojasa, ako ne možemo podići ruke iznad glave i obaviti osnovne kretnje prirodom za nas predodređene.