Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2013. godine, kanadska spisateljica kratkih priča Alice Munro, koja je duže od 60 godina proučavala svakodnevni život kroz prizmu kratke fikcije, preminula je u 93. godini u domu za stare u Ontariju. Alice Munro je bolovala od demencije više od decenije. Nazvana je kanadskim Čehovom, a njeno djelo zasniva se na formama i temama koje književni osnovni pravac tradicionalno zanemaruje, prenosi The Guardian.

Reputacija Alice Munro počela je da raste u njenim zrelijim godinama, a njene potcijenjene priče o naizgled običnim ljudima u nedramatičnom malom gradu u Kanadi prikupile su brojne međunarodne nagrade. Munro je objavila više od deset zbirki kratkih priča, a Nobelovu nagradu za književnost dobila je 2013. godine. Dobitnica je i nagrade Booker 2009., i tri puta – nagrade Governor, najprestižnijeg književnog priznanja u Kanadi.

Margaret Atwood ju je nazvala jednom od glavnih pisaca engleske fikcije našeg vremena. Salman Rushdie ju je hvalio kao majstora forme, dok je Jonathan Franzen jednom napisao: „Munro je jedna od nekoliko pisaca, nekih živih, najviše mrtvih, koje imam na umu kada kažem da je književnost moja religija.“

Rođena 1931. godine u porodici farmera koji su uzgajali živinu u Ontariju i koji su jedva preživljavali tokom Velike depresije, Alice Munro je otišla na univerzitet zahvaljujući stipendiji i studirala dvije godine prije nego što se preselila u Vancouver sa svojim prvim mužem 1951. godine. Tokom tog perioda, Alice Munro je pisala kad god bi njene kćerke spavale, držeći se kratkih priča jer je bilo previše teško da se koncentriše na duže forme.

Njene priče prvo su objavljivane u časopisima, a sabrane su u zbirku koja se pojavila 1968. godine. The New York Times ih je pozdravio kao dokaz da je kratka priča „živa i zdrava u Kanadi“. Tako je počelo. U posljednju zbirku priča „Dragi život“ iz 2012. godine, uključila je četiri autobiografska djela koja je nazvala prvim i posljednjim – i najbližim – stvarima koje ima da kaže o svom životu. Govoreći za The Guardian 2013. godine, Munro je objasnila da je pisala lične priče cijelog života.