Sedmo izdanje Pop Art Festivala – PAF2023, u organizaciji Udruženja „Pogon“ održat će se u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, od 18. do 23. septembra 2023. godine.

Ovogodišnji PAF otvorit će samostalna izložba „Cybernapse“ sarajevskog umjetnika Adisa Kutkuta Billaina, koja će biti upriličena 18. septembra u 20:00 sati u Galeriji BKC-a. Iako je Billain bosanskohercegovačkoj publici poznat kao muzički producent, animator, crtač i autor višestruko nagrađivanog filma “Fugitive”, izložba “Cybernapse” će ovog autora predstaviti i kao skulptora i multimedijalnog umjetnika.

Izložbu “Cybernapse” pratit će i projekcija Kutkutovog filma “Fugitive”, kao i istoimena postavka koja će predstaviti crteže, storyboarde, skulpture i druge radove koji čine likovnu podlogu ovog filma. Stotine skica, crteža i ilustracija, s jedne strane, ukazuju na kompleksnost procesa stvaranja animiranog filma, dok s druge, razotkrivaju autorovu posvećenost i crtačku discipliniranost. Otvorenje izložbe i projekcija filma “Fugitive” bit će upriličeni 22. septembra u 20:00 sati, a karte za projekciju filma moći će se kupiti putem sistema kupikartu.ba.

Pop Art Festival i ove godine kreira prostor za promociju umjetnika i umjetnica mlađe generacije, te će tako u sklopu centralnog programa predstaviti i kolektivnu izložbu mladih umjetnica i umjetnika odabranih otvorenim pozivom „Novi talasi 2“. Izložba će biti otvorena 21. septembra u 20:00 sati u Atrijumu BKC-a. Prema odluci stručnog žirija kojeg čine: prošlogodišnja pobjednica Alma Gačanin, umjetnica, pjesnikinja i feministkinja; Irfan Hošić, historičar umjetnosti i kustos, umjetnički voditelj Centra za savremenu kulturu KRAK; Bojan Stojčić, vizualni umjetnik – umjetnici i umjetnice čiji će radovi biti predstavljeni u sklopu ove izložbe su: Danijela Mihić, Kasja Jerlagić, Katarina Gotić, Katarina Aćimović i Saša Tatić. Kustosica izložbi 7. PAF-a je Adna Muslija.

Društveno-angažovani programa čine i četiri izuzetno zanimljive panel diskusije. Na temu „Povratak scenarista; kako trenutna produkcija dramskih serija u BiH“ razgovarati ćemo sa Elmom Tataragić, Eminom Omerović i Adnanom Lugonićem 19. septembra. U četvrtak, 21. septembra, na panel diskusiji „Alternativni prostori i princip samoorganizacije u BiH kao generatori nezavisne umjetničke scene“ ugostiti ćemo Lidiju Drakulić iz UNSA Geto / DKC Incel, Nikolu Ostojića iz DKC Sarajevo i Nikolu Rončevića iz OKC Abrašević. Sa kostimografkinjom Irmom Saje, glumicom Nadine Mičić i dizajnericom Enom Dujmović razgovarat ćemo 22. septembra o karijeri i majčinstvu u svijetu nezavisne umjetnosti. Moderatorica panel diskusija je Asja Krsmanović. Zadnji dan festivala, 23. septembar, rezervisan je za sve ljubitelje gaminga, a o umjetnosti u video-igrama govorit će ekipa Mad Head Games studia: Nejira Kadrić, Ademir Fazlagić i Amir Čatić, a panel diskusiju će moderirati Adis Kutkut Billain.

Edukativni program ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala čine PAF kreativne radionice: „T-shirt dizajn“ (voditelj radionice: Sandro Drinovac), „Fotografija, savremeni mediji i percepcija svjetlosnog zapisa kroz prizmu društvenih mreža“ (voditelj radionice: Ivan Hrkaš), „Uvod u UI/UX dizajn“ (voditelj radionice: Nedim Šećeragić), zatim PAF masterclassovi „Animacija“, predavači Sabina i Zdravko Cvjetković, i izuzetno poseban masterclass „Umjetnost u video igrama“ u saradnji sa Mad Head Games studiom i predavačem Ademirom Fazlagićem, koji je otvoren za polaznike širom Bosne i Hercegovine. Prijave za kreativne radionice i masterclassove su još uvijek otvorene, a svi zainteresirani mladi ljubitelji umjetnosti mogu se prijaviti putem ovog LINKA.

Pop Art Festival i Udruženje „Pogon“, za masterclass „Umjetnost u video igrama“, snosit će troškove prevoza, smještaja i hrane za polaznike koji dolaze izvan Sarajeva. Prijave za PAF radionice i masterclassove otvorene su do popunjavanja kapaciteta.

Vizuelni identitet 7.  Pop Art Festivala – PAF 2023 kreirao je Amar Zahiragić.