Otvorenje šeste izložbe u sklopu projekta „Umjetnost u izlogu“ modne dizajnerice Ate Omerbašić pod nazivom „Svaki proizvod je jedinstven (Svaka osoba je posebna)“ bit će upriličeno u Galeriji ULUPUBiH-a na adresi Koševo 7 u Sarajevu u ponedjeljak, 11. decembra 2023. godine, s početkom u 18 sati. Modeli koji će biti prikazani na izložbi plod su višegodišnjeg rada i dijelovi različitih kolekcija.

Svaki odjevni predmet, osmišljen i napravljen s posebnom pažnjom od strane jedne osobe koja pri tome neminovno ostavlja pečat svog ličnog iskustva, prati specifična emocija i energija.

„Pokidani“ i dekonstruirani oblik tkanine u službi je omotavanja tijela i potenciranja pokreta, mijenjajući se, šireći i skupljajući zavisno od kretnji, dok strogi i čvrsti oblici postaju podloga za priču ispričanu reduciranim likovnim formama poput siluete ili linijskog prikaza navodeći maštu da nadograđuje, nastavlja ili završava, isprobava, igra se i uživa u mogućnostima izražavanja putem odjeće koju nosimo.

Odabir i obrada tkanina usklađeni su s namjenom modela, a posebna pažnja je usmjerena ka unutrašnjosti koja dolazi u dodir s kožom. Tkanine prirodnog porijekla, po potrebi, kombinirane su s materijalima od vještački proizvedenih niti, a kod svakog pojedinačnog modela mašinsku obradu slijedi ručna dorada koja doprinosi kako vizuelnom, tako i tehničkom kvalitetu odjevnih predmeta. Pravilno održavanje najvažniji je faktor u očuvanju kvaliteta i postizanju dugotrajnosti proizvoda oblikovanih da traju generacijama.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 16. decembra 2023. godine, svakim radnim danom od 10 do 18 sati.

Ata Omerbašić rođena je u Sarajevu, gdje i danas živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za produkt dizajn. Redovni je član ULUPUBiH-a, s priznatim statusom istaknutog samostalnog umjetnika. Godine 2005. nagrađena je za najbolju kolekciju predstavljenu na “Sarajevo Fashion Weeku”. Zatim, 2006. godine slijedi nagrada “Perspektivni oblikovalec” – oblast moda “Mesec oblikovanja”, Ljubljana. Godine 2015. u Sarajevu osvaja “Collegium Artisticum nagradu za modni dizajn”, a potom i “Brands & Signs Design Award” – “Mesec oblikovanja” u Ljubljani. Nagrađena je također i za kostimografiju opere “Don Giovanni” postavljene povodom obilježavanja 70. godišnjice Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, te 2022. godine za operu “Telefon” u produkciji Opere NPS-a. Od 1995. godine izlaže u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Goražde, Travnik, Bihać, a od 2003. godine svoje radove i kolekcije predstavlja i u inostranstvu: Hrvatska, Slovenija, Srbija, Albanija, Italija, Turska, Njemačka, Austrija, Island, Velika Britanija, Tajland, Kina.