Novi počasni član Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) je Srđan Jevđević, umjetnik, pozorišni kompozitor, pisac, tekstopisac, dramski pisac, aktivist, savjetnik i dugogodišnji frontmen benda Kultur Shock.

Srđan Gino Jevđević bio je dijelom filma „Kiss the Future“, dokumentarca o Sarajlijama u opkoljenom gradu i kultnom koncertu grupe U2 u oslobođenom Sarajevu 1997. godine. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu 19. februara, a mnogi kritičari oduševljeni su ostvarenjem, shvatajući koliko je muzika bila značajna tih ratnih godina.

Bio je glavni pjevač grupe Gino Banana (1984-1991.) s kojima je snimio tri albuma. Napisao je “Yutel za mir” koju izvode poznati muzičari, s ciljem zaustavljanja rata u bivšoj Jugoslaviji. U dosadašnjoj karijeri objavio je 11 albuma i sarađivao s renomiranim muzičarima.

Gostujući je instruktor na Cornish College of Arts od 1997., a muzički direktor za Freehold Theatre je od 2001. godine, komponovao je muziku za Sveučilište Washington, itd.

Pokrenuo je i učestvovao u brojnim projektima koji promovišu prava i slobode svih, kao što su “Instinkt” koji promoviše inkluziju kroz izvedbenu umjetnost i film. Sarađivao je sa Sound Health i Uredom šerifa okruga King za zajednicu s poteškoćama u razvoju, te podržao Povorku ponosa Bosne i Hercegovine za ljudska prava 2023. godine.

Trenutno radi na operi “Svjetlo” o Nikoli Tesli i nastavlja turneju i snimanje s Kultur Shockom.