Udruženje za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH – KONTAKT ove godine s ponosom najavljuje prvi Female Art Rising (FAR) međunarodni umjetničko-kulturni festival. Ovaj festival predstavlja novu platformu za isticanje i jačanje uloge žena u umjetnosti, a održat će se od 17. do 21. septembra u Sarajevu.

Predviđeno je da FAR okupi autorice iz svih umjetničkih sfera s ciljem predstavljanja njihovih izvanrednih radova, da podijele svoja profesionalna znanja i iskustva, istaknu važnost suprostavljanja stereotipima, progovore o važnosti promicanja inkluzije i, na kraju, ostave neizbrisiv trag kako u umjetnosti, tako i u cjelokupnom društvenom ustrojstvu savremenog trenutka.

Programske aktivnosti festivala će uključivati projekcije filmova, izvedbe pozorišnih predstava, koncerte i izložbe.

Edukacijski segment festivala će biti realizovan kroz Master class sesije, radionice, razgovore i mentorske programe, mladi/e umjetnici i umjetnice će imati priliku da otvoreno razgovaraju s gošćama festivala, međunarodno etabliranim kolegicama i suborkinjama na frontu kreativnog stvaralaštva i kulturno-društvenog zalaganja kao kolegama koji su se svojim umjetničkim stvaralaštvom i djelovanjem doticali pitanja rodne ravnopravnosti i isticanja uloge žene u društvu.

Poziv mladim umjetnicama i umjetničkim kolektivima, koji čine umjetnice ili umjetnici i umjetnice, za predstavljanje radova na Female Art Rising Festivalu otvoren je do 21. maja 2024. Svi zainteresovani mladi umjetnici starosti 18 do 30 godina, iz cijele Bosne i Hercegovine, pozvani su da se jave putem e-mail adrese festival@far.ba i budu dio festivala FAR.

Prijava treba da sadrži kratku biografiju, opis rada/djela i njegov prikaz u tekstualnoj ili formi videa, odnosno fotografije, ovisno o vrsti djela.

Umjetnice i umjetnički kolektivi na poziv mogu prijaviti radove iz oblasti:

– književnosti – kratka proza i poezija,
– likovne umjetnosti: slika, grafika, crtež i skulptura (manjeg formata),
– grafičkog i produkt dizajna,
– animacije, video arta, fotografije,
– filmske umjetnosti – igrana i dokumentarna forma.

Izbor odabranih radova koji će se predstaviti u sklopu festivalskog programa će biti objavljen do 7. juna.

Program je podržan od strane Vlade Švicarske i Rockefeller Brothers Funda.

Partner projekta je Forum ZFD BiH

Više informacija potražite na zvaničnoj stranici Udruženja KONTAKT te na njihovim društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.