U Muzeju književnosti i pozorišnih umjetnosti BiH večeras je otvorena izložba fotografija “Journey to Infinity” i promovirana istoimena knjiga autora  Zorana Milišića. Izložba se sastoji od 55 fotografija predjela i porteta ljudi.

Fotografije su snimljene u Nepalu, Tibetu i Himalajima na autorovim putovanjima prema planini Kailash 2019. i 2023. godine, a planira ih posjetiti i ove godine. Riječ je o Milišićevom osobnom putovanju kroz život koje je kulminiralo na svetoj planini Kailash, Tibet.

“Kad čovjek kroči tim predjelima, možda zbog manjka kiseonika ili nečeg drugog, zaista se posebno osjeća. Poslije mu je teško da se vrati u realnost. Traganje za esencijalnim pitanjima ko smo, odakle dolazimo, šta radimo ovdje i gdje idemo dalje je nešto što neminovno stigne svakog čovjeka i zato se vraćamo stalno ovakvim posebnim mjestima”, kazao je Milišić.

“Tokom putovanja predivnim predjelima i prilikom susreta s tamošnjim ljudima, zapisivao sam svoje unutarnje misli i tako je spontano nastala i knjiga koja prati ovu izložbu”, dodao je.

Izložba i knjiga su nastavak prethodnih projekata kao što su “Mirrors of Me” i “Innocence”, čiji je zajednički cilj istraživanje naše ljudskost i ideje da smo svi jedno.

Zoran Milišić je rođeni Sarajlija, a fotografijom se bavi od rane mladosti i međunarodno je nagrađivan fotograf. Godine 1993. emigrirao je u Australiju, gdje je postao uspješan IT stručnjak. U radu koristi digitalnu, ali i analognu fotografiju. Ističe da više voli da radi s analognim objektivima radi vjerodostojnosti prenošenja energije sadašnjeg trenutka u 2D format fotografije.

Posljednjih 20 godina bavi se kineziologijom, prirodnom i neinvazivnom metodom liječenja. Svakodnevno uspješno radi s ljudima primjenjujući svoja znanja iz ove oblasti.

Izložba će biti otvorena do 19. maja 2024. godine.