Foto: Spektroom

U galeriji Collegium artisticum se od 18. do 20. avgusta 2023. godine održao prvi po redu Sarajevo Tattoo Expo 2023. Na konvenciji je svoj rad predstavilo preko 70  renomiranih tattoo artista iz cijelog svijeta, koji su se takmičili u čak 12 kategorija.

“Prezadovoljni smo odzivom artista i cjelokupnim dojmom konvencije. Sarajevo je konačno dobilo svoju prvu manifestaciju ove vrste, koja je, sudeći po komentarima posjetitelja, zaista bila na visokom nivou. Drago nam je da smo ovim događajem otklonili sve predrasude o ovoj umjetnosti i predstavili maestralnost radova svih artista“, rekao je organizator konvencije Zijad Muratović – Zix.

Na prvoj konvenciji artisti su se takmičili u sljedećim kategorijama: Best Skull Theme, Best Watercolor, Best Mandala-Geometry, Best Avangarda, Best of Friday, Best Color, Best Black Grey Realistic, Best Neo-Traditional, Best Movie Theme, Best of Saturday, Best Black Work, Best Open Category, Best Realistic Color, Best Old School, Best of Sunday i Best of show.

Pored brojnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, na konvenciji su svoj rad predstavili najbolji umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, Belgije, Turske, Slovenije i Italije. Jedan od ciljeva ove konvencije je promovisanje zdravog načina tetoviranja po svjetskim zdravstvenim standardima te razbijanje predrasuda o ovoj vrsti umjetnosti koja postaje sve popularnija u svijetu.

Tokom trajanja konvencije organizovani su i koncerti na kojima su nastupili Geko, Neshela, Fratello i Black Beriz, Generacija bez kompasa i DJ Keon. Tokom sve tri večeri, organizovana je i humanitarna akcija u saradnji sa organizacijom Pomozi.ba.