Internacionalni sajam knjiga i učila bit će održan u Sarajevu, u periodu od 17. do 22. aprila 2024. godine, pod motom “Riječ”.

Predstojeći sarajevski sajam bit će posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci te učešću bh. i svjetskih stvaralaca i izdavača, s posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.

Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti više od 150 izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, kao i međunarodni kulturni centri koji djeluju u BiH. Počasni gosti sajma bit će bosanskohecegovački pisci iz dijaspore.

U okviru sajma, 20. aprila 2024. godine, održat će se Međunarodni okrugli sto na temu “Prevođenje i autori”, u Svečanom salonu, u terminu od 11.00 do 15.00 sati. Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kuluturološki aspekti prevoda. Okrugli sto će otvoriti ambasadorica Grčke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ioanna Efthymiadou.

Prijavu za promociju izdavačkih kuća, autora i djela u “Bosanskoj kući” dvorane Mirza Delibašić je do sada izvršilo 29 izdavačkih kuća iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Holandije, Engleske i Francuske. Uz prijavljene 42 promocije predstavit će se 124 autora i 77 knjiga. Promovisat će se: međunarodni festival poezije, antologija savremene bh. poezije, dječja književnost, zbornici radova, drame, romani, publikacije, kurikulum, priče za djecu i omladinu, poučne priče.

I ove godine godine će se tradicionalno obilježiti Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović – predsjednik, Marija Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić – član, dodijelit će tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada Sajma i izdavači na Sajmu knjige dodjelit će svoje tradicionalne nagrade.

Na sajmu će, pored dvorane Mirza Delibašić, biti otvoren i Dječji paviljon u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani u kojem će se organizovati prezentacija i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih, uključujući i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

JU Biblioteka Sarajeva je domaćin Dječjeg grada, a partner je Kašmir promet i Dječja knjiga iz Zagreba. Cilj programa „Dječji grad“ je da se djeci približe sadržaji na zanimljiv i njima dopadljiv način, a sve u cilju promocije kulture čitanja.

Izložbe umjetnika bit će organizovane u Domu mladih i Foajeu Centra Skenderija, kao i Izložba knjiga prevedenih na naš i svjetske jezike bosanskohercegovačkih autora. Posjetitelji će imati priliku obići štandove udruženja, kulturnih i naučnih institucija BiH/NU BBiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH, Pen centra, IPC-a i drugih.

Vizualni identitet ovogodišnjeg 35. Internacionalnog sajma knjiga vezan je za „Riječ“ apliciranu na kamen – riječni oblutak star više stotina hiljada ili miliona godina, koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kada smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, počecima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja. Autor vizualnog identiteta Sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga, Ibrahim Spahić, predstavio je članove Programskog savjeta i izjavio da su sve pripreme za 35. Internacionalni sajam knjiga 2024. uspješno realizovane. Spahić je pozvao autore, izdavače, čitaoce i medije na jedinstveni i najznačajniji praznik posvećen knjizi u Centru Skenderija i još jednom istakao da se civilizacije prepoznaju po Riječi i njenoj izvornoj vrijednosti za komunikaciju i razumijevanje  među ljudima i kulturama svijeta.

Radno vrijeme za posjetioce je od 10.00 do 19.00 sati.