Bivši podrum za ugljen u kojem se, kako se vjeruje, skrivao veliki renesansni umjetnik Michelangelo da bi umakao gnjevnom papi, za javnost će biti otvoren 15. novembra, objavio je muzej u Firenci.

Michelangelova “tajna soba” smještena je unutar Muzeja Medicijevih kapela, a zidove krase ugljenom iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju Michelangelu.

Umjetnik je navodno ondje pronašao utočište 1530. godine, skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medicija nakon što su se vratili iz egzila, budući da ih je on izdao i podržao pobunu kojom su srušeni.

Foto: Musei del Bargello

Mala prostorija, duga deset, široka tri i visoka dva i po metra neko je vrijeme korištena za skladištenje ugljena. Otkrivena je za vrijeme radova obnove 1975. godine. Smještena je ispod “Nove sakristije”, kompleksa monumentalne bazilike San Lorenza u Firenci.

Paolo Dal Poggetto, tadašnji direktor Muzeja Medicijevih kapela, mnoge je crteže pronađene na zidovima pripisao Michelangelu, premda su drugi u međuvremenu to osporili. I Dal Poggetto je vjerovao da se umjetnik sklonio u tajnu sobu nakon što se ogriješio o papu Klementa VII.

Foto: Musei del Bargello

Među brojnim crtežima je i jedan koji bi mogao biti autoportret. Prikazuje pognut lik, koji bilježi teške mjesece provedene u prostoriji s jednim prozorom, u koju se ulazi kroz tajni ulaz.

Dosad široj javnosti nije bilo moguće fizički ući u Michelangelovu “tajnu sobu”. U posljednjih nekoliko desetljeća samo su stručnjaci za umjetnost i povremeni sretni gosti imali pristup malenoj “ćeliji”.

Foto: Musei del Bargello

Male vođene grupe od četiri osobe od 15. novembra moći će posjetiti sobu u trajanju od najviše 15 minuta. Ulaznice će koštati 20 eura po osobi, pored 10 eura koliko se naplaćuje ulaz u glavni muzej.

Ograničen broj posjetitelja po vremenskom intervalu uveli smo zbog potrebe da se izmjenjuju razdoblja izloženosti skica LED svjetlu s produženim razdobljima mraka“, saopćeno je iz Muzeja.

Prostoriji se pristupa skučenim i uskim stubištem, a sedmično će broj posjetitelja biti ograničen na 100 ljudi.