U sklopu obilježavanja Svjetskog dana umjetnosti i autorskih prava, jučer je na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu održana simbolična akcija “Knjiga za ružu” u okviru koje su posjetitelji, u zamjenu za knjigu, dobili na poklon ružu.

Čestitke svim umjetnicima uputili su Ibrahim Spahić, Adis Lukač, Ćazim Hadžimejlić, Hadžem Hajdarević, Vanja Semić i Damir Petrinić. Ovom važnom događaju pridružili su se i pjesnici iz Njemačke, koji su svojim djelima obogatili program.

Predsjednik Internacionalne asocijacije umjetnika uputio je čestitke umjetnicima i članovima asocijacije/organizacije, među kojima je i IPC. Tema promocije Svjetskog dana knjige i autorskih prava bili su jezici koji nestaju, što je veoma važno pitanje u današnjem globaliziranom svijetu, jer je očuvanje kulturnog naslijeđa od izuzetnog značaja.

Atmosferu umjetničkog zajedništva upotpunile su i kompozicije Marine Rosić. Također, ovaj događaj bio je prilika da se naglasi važnost umjetnosti u našem životu, te da se podsjeti na značaj autorskih prava i njihovog očuvanja, kako bi se omogućilo stvaranje novih umjetničkih djela u budućnosti.