Venecijanski bijenale, koji predstavlja vrhunac svjetske umjetničke scene, ove godine slavi svoje šezdeseto izdanje, s Bosnom i Hercegovinom u istaknutoj ulozi. Sveučilište u Mostaru, u suradnji s Muzejom moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, preuzelo je ključnu ulogu u organizaciji nacionalne prezentacije na bijenalu. Ovaj trenutak za umjetničku scenu BiH ističe značaj obrazovanja u suvremenoj umjetnosti i predstavlja korak naprijed u promicanju domaćega umjetničkog izražaja.

Projekt „Mjera mora”, djelo akademskoga kipara Stjepana Skoke i kustosa Marina Ivanovića, bit će predstavljen u Palazzo Zorzi, koji je pretvoren u izložbeni paviljon Bosne i Hercegovine. Tematika instalacije odražava veze između čovjeka i prirode, posebno morskoga okoliša te na suvremen način interpretira kulturno i prirodno naslijeđe zemlje. U sklopu ovogodišnjega Venecijanskog bijenala, projekt „Mjera mora” iz Bosne i Hercegovine ne samo da zrači umjetničkim značajem nego i ističe značajne suradnje između Mostara, Banjaluke, Sarajeva i Zagreba. Ove suradnje predstavljaju bitan čimbenik u uspjehu projekta, odražavajući sinergiju i zajedništvo koje prelazi granice i povezuje različite kulture i regije. Mostar, s njegovim Sveučilištem i Muzejom moderne umjetnosti na čelu, uspješno je koordinirao s akademskim i kulturnim institucijama iz Banjaluke, Sarajeva i Zagreba, čime je stvoren moćan primjer regionalne suradnje u umjetničkome stvaranju i predstavljanju.

Foto: Sveučilište u Mostaru

Upravo su u tijeku intenzivne pripreme, koje vode Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, kako bi se osiguralo da ovaj izložbeni događaj bude prezentiran na najvišoj razini. Ove pripreme uključuju ne samo postavljanje samog umjetničkog postava nego i organizaciju oko svečanog otvaranja i koordinaciju s gostima i sudionicima.

„Proteklog tjedna postavili smo izložbu Mjere Mora autora Stjepana Skoke u Paviljonu Bosne i Hercegovine za nastup na 60. Venecijanskom bijenalu. Ove godine Paviljon Bosne i Hercegovine nalazi se u Palači Zorzi, inače sjedištu UNESCO-va regionalnog ureda. Predivan prostor u samom centru Venecije omogućio je da eksponati Mjera mora, Dagnje i Lumpari maksimalno dođu do izražaja, a sam autor Stjepan Skoko je izuzetno zadovoljan. Moram priznati da nije bilo lako transportirati sama djela u Veneciju jer kao što znate, Venecija je grad prepun kanala u kojem se transport vrši isključivo brodovima. Direktorica regionalnog ureda UNESCO posjetila je Paviljon i pohvalila postav izložbe u kojem je naš sveučilišni tim pokazao snalažljivost, kreativnost i zajedništvo. Prostor atrija palače je poseban upravo zbog činjenice da se jedan dio eksponata nalazi u otvorenom, dok je drugi dio u natkrivenom prostoru. Na početku samog postava imali smo strah, ali sad sam siguran da je izložba savršeno sjela u prostor te da će svi oni koji je posjete to i doživjeti“, kazao je ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović.

Foto: Sveučilište u Mostaru

Jedan od zanimljivih detalja ovogodišnjega bijenala je poziv upućen papi Franji da posjeti paviljon Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, koji simbolizira globalni značaj i univerzalnu poruku koju nosi ovaj umjetnički projekt. Poziv Papi također pokazuje kako umjetnost prelazi granice i postaje platforma za dijalog među različitim kulturama i društvenim skupinama. Instalacija „Mjera mora” istovremeno odražava i europske vrijednosti, naglašavajući Mediteran kao neizostavni dio europskog identiteta. Kroz ovu instalaciju Mediteran se ne promatra samo kao geografski pojam već i kao simbol kulturne i povijesne povezanosti unutar Europe. Umjetnički rad uspješno istražuje i prezentira te veze, nudeći gledateljima priliku da razmisle o zajedničkoj europskoj baštini i njenom značaju u suvremenom svijetu.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 18. travnja u 18 sati, a očekuje se da će okupiti članove izaslanstva Sveučilišta u Mostaru, državni vrh Bosne i Hercegovine, prijatelje Sveučilišta, predstavnike drugih visokoškolskih ustanova iz BiH i Hrvatske te ostale ugledne goste. Ovaj događaj ne samo da služi kao platforma za umjetnički izraz nego i kao potvrda snažne podrške koju pružaju akademske i kulturne zajednice ovom značajnom projektu.

Foto: Sveučilište u Mostaru

Inicijativa Sveučilišta u Mostaru na Venecijanskom bijenalu ne samo da je značajna za BiH nego naglašava sve veću važnost obrazovanja u umjetnosti. Uspjeh ovog projekta može poslužiti kao nadahnuće za buduće slične inicijative te pokazuje vrijednosti koje proizlaze iz suradnje između obrazovnih institucija i umjetničkog svijeta. Ta suradnja, koja spaja akademsku zajednicu, umjetnike i javnost, ključna je za promicanje kulturne raznolikosti i umjetničkog izraza, što je srž onoga što Venecijanska bijenala nastoje postići.

Izvor: Sveučilište u Mostaru