Talentirana umjetnica iz Poljske, NeSpoon, koja je Mostaru već poznata po jednom od omiljenih mostarskih murala, bavila se ovom prilikom svojom uobičajenom tematikom, no sada na potpuno nov način.

Naime, NeSpoon je u sklopu projekta Urban Renaissance, na ovogodišnjem 12. Street Arts Festivalu Mostar, kreirala fantastičnu viziju vraćanja memorije i udisanja energije, u sada već potpuno oronulu, inače prelijepu zgradu Univerzitetske biblioteke, koja je originalno izgrađena pod pokroviteljstvom poznatog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine.

“Ovakvi umjetnički doprinosi su neprocjenjiva iskustva i dokumenti vremena, personalna refleksija umjetnice kroz pričanje priče, susrete sa ženama Mostara, koje su, uključivši se, velikodušno poklonile vlastito naslijeđe ručno vezenih heklarija, te konačno platforme Festivala koji je u svakom smislu ostvario kontekst”, ističu iz Udruge Rezon koja producira Street Arts Festival u Mostaru.

NeSpoon će do kraja svog boravka u Mostaru nastaviti “iscijeljivati” specifične lokacije i ruševine grada svojim mini-intervencijama. Njezin boravak i gostovanje na festivalu je omogućeno zahvaljujući velikodušnoj potpori fondacije Kvinna till Kvinna.

Street art festival u Mostaru koji je kroz svoje djelovanje već postao prepoznatljiv u regiji i potpuno izmijenio vizure pojedinih dijelova grada, održava se u periodu od 26. augusta do 3. septembra i okuplja autore iz BiH, regije i svijeta koji stvaraju nova djela na ulicama grada.

Pored toga, u Mostaru se u sklopu ovogodišnjeg festivala odvijaju raznoliki sadržaji za sve generacije, pružajući jedinstvenu priliku da se uroni u svijet umjetnosti i kreativnosti.