Izložba fotografija i promocija monografije Kemala Hromića bit će upriličena u utorak, 21. marta, u 15 sati u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS. Izložba kolor fotografija pod nazivom „I ovo je Amerika“ će biti otvorena do 28. marta 2023. godine, a publika je može posjetiti svakim danom od 10 do 19 sati.

Direktor Festivala „Sarajevska zima“, Ibrahim Spahić, istaknuo je da je Hromić doajen bh. umjetnosti, te da njegova monografija ima 846 stranica. U ovoj monografiji Hromić je predstavio različite segmente svoje umjetnosti, poput slikarstva, umjetničke fotografije, digitalnog slikarstva…

Kemal Hromić je rođen 1942. godine u Sarajevu. Pohađao je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1967. godine. Od 1967. do 1992. godine radio je u preduzeću “Famos“ kao samostalni programer za dizajn i sajmove. Od 1992. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Također, član je međunarodne organizacije grafičkih dizajnera ICOGRADA i međunarodne organizacije dizajnera ISCID.

Za umjetnička ostvarenja, primio je više nagrada i priznanja iz oblasti primijenjene i likovne umjetnosti, među kojima su: Nagrada za tekstilni dizajn Collegium Artisticum 1998, Nagrada za umjetnički dizajn stakla Collegium Artisticum 1999, Nagrada za umjetničku fotografiju Collegium Artisticum 2000. i Collegium Artisticum 2003, Nagrada za seriju plakata Collegium Artisticum 2004, Nagrada Srebreno Drvo 2023. za izuzetan doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u BiH.

Dobitnik je Zlatne plakete i značke Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH. Godine 2000. dobija status zaslužnog člana ULUPUBiH-a povodom 45. godišnjeg jubileja, kao najvećeg priznanja što ga dodjeljuje ovo udruženje. Dobitnik je Zlatne plakete Udruženja likovnih umjetnika BiH, za doprinos i razvoj Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj.

Tokom četrdesetpetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na pedesetak samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te je učestvovao na mnogim simpozijima i kongresima grafičkog i industrijskog dizajna u zemlji i inostranstvu. Redovno učestvuje na svim izložbama udruženja likovnih i primijenjenih umjetnosti, a njegova djela se nalaze u mnogim galerijama, muzejima, preduzećima, ustanovama, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.