Izložba fotografija „Ivo Andrić – posljednji put u Travniku“ otvorena je u petak, 8. decembra, u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Povod izložbe je godišnjica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, 10. decembra 1961. godine.

Na izložbi su predstavljene fotografije iz arhiva Gradske biblioteke Travnik, a autori su doc. dr. Amela Bajrić, Kenan Kavazović i Azra Kavazović.

„Ova izložba predstavlja hronologiju događanja tokom Andrićeve posljednje posjete Travniku, 15. oktobra 1972. godine. Po dolasku iz Sarajeva u Travnik, Andrić je prisustvovao Centralnoj jugoslovenskoj manifestaciji ‘Mjesec dana knjige’ čiji je pokrovitelj bio Džemal Bijedić, tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. U okviru manifestacije posjetio je, tada, Narodnu biblioteku, svečano otvorio Dječiju biblioteku, otkrio spomen-ploču na mjestu gdje je davne 1706. godine Elči Ibrahim-paša uspostavio javnu biblioteku. Tog dana, ispred tadašnjeg Doma JNA, posadio je i jednu od osam Pančićevih omorika koje su, između ostalog, obilježavale osam decenija života Ive Andrića“, kazala je Bajrić.

Kavazović ističe da su iz veoma bogate arhive fotografija Gradske biblioteke Travnik, probrali samo jedan mali dio.

„Pored ove arhive korištena je i građa iz Kantonalnog arhiva u Travniku, od pozivnica i finansijskog plana pa nadalje, a na osnovu čega se može vidjeti kako je pripremana jedna tako važna kulturna manifestacija u tom periodu. Zahvalni smo i dnevnom listu ‘Oslobođenje’ koji nam je ustupio svoj digitalni arhiv na osnovu kojeg se može vidjeti kako su mediji pisali o tom događaju na saveznom nivou“, kazao je Kavazović.

Dodaje da je iz manifestacije “Mjesec dana knjige“, nakon Andrićeve smrti, nastala druga poznata kulturna manifestacija “Andrićevi dani”.

„Prema nekim izvorima, nobelovac nije želio da za njegovog života nijedna manifestacija nosi ime po njemu, pa je to učinjeno tek nakon njegove smrti”, istaknuo je Kavazović.

Direktorica Muzeja, Šejla Šehabović, kazala je da joj je drago da se upravo ovom izložbom obilježava 62. godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

„Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine baštini original rukopisa ‘Na Drini ćuprija’, a grad Travnik čuva Andrićevu rodnu kuću. Ta konekcija je nama veoma važna, jer i jedni i drugi u svojim arhivima imamo dokaze koliko je nekad institucionalno posvećivana pažnja književnosti. To je još jedno podsjećanje da mi nismo nastali jučer”, kazala je Šehabović.