Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine bogatiji je za nove i značajne eksponate. Radi se o originalnom rukopisu nagrađene kompozicije „Bistra voda” s kojom je grupa „Regina” predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Moskvi 2009. godine, kao i o Ordenu – simbolu pjesme „Bistra voda” kojim su članovi grupe „Regina” kao „vojnici ljubavi” odlikovali delagacije drugih zemalja na Eurosongu.

“Ogromna mi je čast i zadovoljstvo pokloniti Muzeju književnosti i gradu Sarajevu dio nečega što je na najljepši mogući način predstavljalo Bosnu i Hercegovinu i našu kulturu i umjetnost na Eurosongu 2009. godine”, rekao je Aleksandar Čović, kompozitor i autor nagrađene pjesme.

Aleksandar Čović

Inače, kompozicija “Bistra voda” dobila je prestižnu nagradu “Marcel Bezençon” koja nosi naziv po osnivaču i kreatoru festivala. To je prvi i jedini put da je umjetnik iz Bosne i Hercegovine dobio ovu prestižnu nagradu otkad je ona ustanovljena.

Eksponati su pohranjeni u zbirci “Književnost i popularna kultura”, koja sadrži dokumentarnu građu i druga svjedočanstva o povezanosti književnosti i popularne kulture u Bosni i Hercegovini, čija je kustosica muzejska savjetnica Amina Abdičević. Čović je nakon posjete Muzeju i predaje eksponata muzejskoj savjetnici Amini Abdičević u Knjigu utisaka zapisao: “Čast mi je bila posjetiti najljepši muzej na svijetu”.