Modna revija učenika Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo, kao završnica projekta “Budimo ekološki odgovorni – reciklirajmo tekstilni materijal”, održana je u četvrtak, 28. marta, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Svoje kolekcije su predstavile Ajla Sinanović, Iman Čoralić i Naida Vilić te članice sekcije za reciklažu.

U okviru projekta, koji je podržala Općina Stari Grad Sarajevo, održane su i radionice za učenike osnovnih škola “Saburina” i “Edhem Mulabdić”, a na reviji su prezentirani radovi bivših i sadašnjih učenika na temu reciklaže, kao i radovi učesnika radionica. Sve aktivnosti realizirane su pod mentorstvom profesorica Alme Ahmethodžić, Edite Teparić, Dženane Ramić i Adise Đekić.

Direktor Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo, Samir Pačavar, kazao je da je recikliranje tekstilnih materijala postao trend i važan dio borbe protiv prekomjerne potrošnje i zagađenja. “Tekstilna industrija je drugi najveći zagađivač planete Zemlje i zato je veoma važno probuditi svijet o značaju iskorištavanja starih materijala i tekstila i dati im novu svrhu, veću vrijednost, a usput i postići zaradu“, kazao je Pačavar, zahvalivši Općini Stari Grad i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH na podršci u realizaciji projekta.

Voditeljice radionica su napomenule da su, kroz praktične vježbe, mladi savladali tehnike poput šivanja, oslikavanja tekstila bez šablona te primjene raznovrsnih ukrasnih elemenata. Njihova kreativnost pretvorila je stare majice i tkanine u predivne komade nakita, torbi, nesesera i drugih unikatnih predmeta. Ovaj projekt nije bio samo prilika za stvaranje, već predstavlja i korak prema očuvanju okoliša.