U petak, 19. aprila, u saradnji s Galerijom savremenih umjetnosti Manifesto, bit će otvorena izložba umjetnice Aide Šehović pod nazivom “Povratak kući”, s početkom u 18 sati, u Manifestu.

Postavljajući pitanje “Šta je dom?” umjetnica Aida Šehović isprepliće vlastito izbjegličko iskustvo s ljudima u pokretu koje je migracijski put doveo u Bosnu i Hercegovinu. Ovom izložbom Šehović sarajevskoj publici prvi put predstavlja video instalaciju Apartman iz 2021. godine, koja na poetičan način veže fenomen sjećanja, pripadnosti i fizički pojam doma. Pored video instalacije predstavljeni su i crteži koje su kreirali ljudi u pokretu tokom metodološki oblikovanih umjetničkih radionica koje je Šehović realizirala u izbjegličkom kampu Lipa u Bihaću.

Izložbu kustoski potpisuje Irfan Hošić u saradnji s Adnom Muslijom. Postavka će biti otvorena od 19. aprila do 10. maja, a svi zainteresovani je mogu posjetiti od utorka do subote, u periodu od 12:00 do 20:00, te nedjeljom od 12:00 do 14:00 sati. Kustosko vođenje kroz izložbu je planirano u 19:00 u petak, 26. aprila 2024.

Rođena u Banjoj Luci 1977. godine, Aida Šehović živjela je kao izbjeglica u Turskoj i Njemačkoj od 1992. do 1997. godine kad je emigrirala u Sjedinjene Američke Države. Diplomirala je s počastima na Univerzitetu Vermont 2002. godine, a magistrirala na City University of New York, Hunter College-u 2010. godine kao stipendistica Javitsovog programa. Vratila se u Bosnu i Hercegovinu 2021. godine, a trenutno radi i živi u Sarajevu. Šehović je autorica spomenika ŠTO TE NEMA posvećenog kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici. Od 2006. do 2020. godine, ovaj nomadski spomenik je bio predstavljen na javnim trgovima u 15 različitih gradova širom svijeta. Iz ovog dugogodišnjeg umjetničkog projekta je izrasla i neprofitna organizacija ŠTO TE NEMA sa sjedištem u New Yorku i Sarajevu, a koja koristi umjetnost, obrazovanje i aktivizam kao alate za izgradnju svijeta bez genocida.

Aida Šehović je dobitnica stipendija Culture Push i Socrates Sculpture Park, te je bila umjetnica na rezidenciji u Grand Central Art Centru, LMCC-u, Santa Fe Art Instituteu i Vermont Studio Centru. Nedavne izložbe uključuju Ars Aevi Nucleus Kyiv, Collegium Artisticum, Kanadski muzej ljudskih prava, Kunsthaus Dresden, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, KRAK Centar za suvremenu kulturu, Laumeier Sculpture Park, i ARTIVISM: Atrocity Prevention Pavilion tokom 58. Venecijanskog bijenala. Njen rad je dobio podršku od strane Foundation for Contemporary Arts, New York State Council for the Arts, Open Society Fund i Rockefeller Brothers Fund.