U ponedjeljak, 13. novembra 2023. godine, Galerija Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo ugostila je izložbu umjetnika Adisa Eliasa Fejzića pod nazivom “Mala retrospektiva”. Fejzić se predstavio kroz multimedijalnu postavku koja se sastoji od skulptura u kamenu, grafika, crteža, printova te rješenja iz oblasti grafičkog dizajna.

Ovaj priznati umjetnik nosi titulu prvog bosanskohercegovačkog doktora nauka za skulpturu, a svoje obrazovanje je stekao u Australiji. Njegov umjetnički izraz odlikuje se specifičnom tehnikom direktnog klesanja kamena, a na izložbi posjetitelji imaju priliku doživjeti jedinstvenu poetiku njegovih skulptura.

Adis Elias Fejzić je svoju umjetničku strast otkrio još u srednjoškolskim danima te je nakon selidbe iz Zavidovića u Sarajevo upisao Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Njegov talenat prepoznali su profesori Luka Ilić i Stijepo Gavrić, a nakon diplomiranja i magistriranja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, radio je kao profesor kiparstva u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo punih sedam godina.

Organizatori izložbe pozivaju sve ljubitelje umjetnosti, poručujući: “Umjetnost je mistična i ne traži da je razumijete. Možete se njome igrati, možete je osjećati, možete je koristiti. Dobro nam došli!”

Izložba će biti otvorena za javnost do kraja mjeseca, radnim danima od 9 do 15 sati.