Dani arhitekture su sinoć zvanično otvoreni u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina izložbom “100 ideja za Zapadni Balkan” koja je dio projekta Imagine Arts & Ideas Initiative povodom obilježavanja 50 godina austrijske kulture u inostranstvu. Kuratori izložbe i samog festivala, Michael Walczak i Hubert Klumpner, javnosti su predstavili program Dana arhitekture, te poželjeli dobrodošlicu gostima, predavačima i partnerima.

Prije samog zvaničnog otvorenja, također u bivšoj Austrijskoj kući, publici je predstavljen prvi arhitektonski vodič Sarajeva, prvi strukovni vodič u ovom dijelu Evrope. Izdavač arhitektonskog vodiča je DOM Publishers iz Berlina, te su dijelovi knjige prezentovani u vidu izložbe. Pored tima udruženja LIFT koji je autor ove knjige, javnosti se obratio i ambasador Savezne Republike Njemačke, kao i predstavnici Goethe instituta. Autori knjige su: Nedim Mutevelić, Irhana Šehović, Dunja Krvavac, Jasmin Sirčo, Senka Ibrišimbegović, Irfan Salihagić, Edin Sarić, Farah Zubović, Zerina Salketić i Edin Zoletić.

Dani arhitekture se nastavljaju i danas. Na glavnoj sceni kina Meeting Point predavanja će održati arhitekte Albert Achammer (Njemačka), Ruedi Baur (Francuska), Joaquín Millán Villamuelas (Španija), Johannes Tovatt (Švedska), Scott Doig (UK/Norveška) i Veljko Radulović (Crna Gora).

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, u okviru koje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a s osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, sljedeće godine.

Kino Meeting point će i ove godine biti centralna tačka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, te na njihovom YouTube kanalu.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizira arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.