Galerija savremenih umjetnosti Manifesto s ponosom najavljuje izložbu “ZVONO23: Poezija u proširenom polju”, kojom se predstavljaju finalisti_ce Zvono nagrade. Izložba će biti otvorena 1. decembra, s početkom u 19.00 sati.

Zvaničnom otvorenju, s početkom u 18.00 sati, prethodit će javni razgovor “Nagrada ZVONO: Od stimulansa individue do kolektivnog razvoja scene”. U razgovoru će učestvovati Irfan Hošić, kustos i umjetnički voditelj Krak Centra za savremenu kulturu (Bihać), Isidora Branković, umjetnica i kustosica Galerije Vagon (Banja Luka) i Adna Muslija, kustosica Galerije Manifesto.

Izložba finalista i finalistica Zvono nagrade uvijek je na svojstven način prikazivala divergentne umjetničke prakse, te ukazivala na širok spektar problematiziranih tema i narativa. Ipak, svaka od njih sa sobom je nosila specifičnu tačku susreta. Osim što predstavlja prakse koje naglašavaju istinski medijski diverzitet mlade bh. savremene scene i zrelost promišljanja umjetnika_ica, ovogodišnja izložba očituje i intermedijski upliv poezije u vizualno-konceptualne prakse.

Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu je Bojan Stojčić, a troje finalista su Katarina Gotić, Denis Haračić i Farah Hasanbegović. Odluka je to žirija koji je zasjedao u KRAK-u, a kojeg su činili kustos Mladen Banjac (Banja Luka), umjetnica Yvonne Petkus (Bowling Green, SAD) i kustosica Claudia Zini (Trento/Sarajevo).

Zvono nagrada najznačajnija je stručna stimulacija u Bosni i Hercegovini namijenjena mladim umjetnicima i umjetnicama do 35 godina starosti, a dodjeljuje se od 2006. godine. Njen glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u New Yorku. Dodjelu Zvono nagrade od 2021. godine koordinira Krak Centar za savremenu kulturu iz Bihaća, a ove godine izložba finalista i finalistica se nakon dugo vremena realizira u formi putujuće postavke, pa će pored Bihaća biti predstavljena u Sarajevu i Banjoj Luci.