Izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” otvorena je večeras u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru programa manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”. Organizatori izložbe su HKD Napredak i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran, te pojedinosti o samom spomeniku.

Ovaj projekt je osmislio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, u saradnji sa Miroslavom Palametom, a dizajn je radio Miro Raguž. “Cilj projekta je da afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu, te da osnaži i potakne daljnju zajedničku suradnju“, kazao je Landeka.

O izložbi je govorio povjesničar i arheolog Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. “Stećci su vrijedno kulturno bogatstvo koje je kao takve prepoznao i UNESCO, pa su oni 2016. godine upisani na Listu svjetske baštine, i to nekropole iz BiH, Hrvatske Srbije i Crne Gore. U BiH ih ima najviše. Službeno je u BiH evidentirano oko 60.000 stećaka, ali to nije konačni broj, ima ih puno više. Izvjestan broj stećaka je uništen, a takvo ponašanje je za svaku osudu. Nastojimo podizati svijest o potrebi njihovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije“, kazao je Vujnović.

Izložba je otvorena do 8. maja.