U Historijskom muzeju grada Samokova u Bugarskoj danas je otvorena izložba o Isaku Samokovliji, čija porodica vodi porijeklo iz tog grada.

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika, a sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija”, pohranjene u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador BiH u Bugarskoj, Zdravko Begović, koji je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku prisustvovati ovoj važnoj kulturnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Bugarske, istakavši da je bosanskohercegovačko-bugarsko prijateljstvo izuzetno važno, naročito stoga što je Republika Bugarska bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine. Begović smatra da je kultura značajna oblast za saradnju dvije prijateljske zemlje, te se nada nastavku kulturne saradnje.

Zamjenik ambasadora Bugarske u BiH, Nikola Nikolov, kazao je da mu je izuzetna čast što je prisustvovao otvorenju izložbe o Isaku Samokovliji, te da je ponosan što je Ambasada Bugarske inicirala ovaj projekt između Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i kulturnih institucija u Samokovu.

Autorica izložbe, Đana Kukić, naglasila je da dugi niz godina izučava djelo Isaka Samokovlije koje je vrijedna riznica za sve istraživačice i istraživače i značajno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, naglasivši da izložba o Isaku Samokovliji predstavlja povod za nova istraživanja iz kulturne historije balkanskih naroda.

Izložbu je dizajnirala i prevela na engleski jezik Ifeta Lihić, saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koja se i sama bavila istraživanjem dramskog opusa Isaka Samokovlije.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Šejla Šehabović, naglasila je da je najvažniji dio ove saradnje ono što nas tek očekuje, a to je zajedničko istraživanje kulturne historije Evrope. “Naše dvije zemlje u stanju su ispričati neke nove i neotkrivene kulturno-historijske priče i ponuditi ih europskoj kulturi“, poručila je Šehabović.