Izložba kreativnih radova pod nazivom „Tiha umjetnost 2023“ u organizaciji Udruženja gluhih Kantona Sarajevo otvorena je danas u Galeriji “Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak radova, slika u različitim tehnikama te ukrasnih predmeta, koji su nastali u likovnom ateljeu Udruženja i na hobi radionicama za članove. Autorice su članice Aktiva žena koje djeluje pri Udruženju gluhih KS. Aktiv je formiran 1953. godine i od tada je organizirao brojne manifestacije gluhih i nagluhih žena i djevojaka, kao što su izložba ručnih radova, likovno-kreativnih radova, predavanja, obilježavanje Dana žena, rekreativne aktivnosti, kulturno-zabavne večeri, itd.

Cilj ove izložbe je da gluhe i nagluhe članice oslobode svoj umjetnički potencijal i da svoje emocionalno stanje ispolje kroz kreativne umjetničke radove.

“Svojim radom želimo ukloniti društvene barijere s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe, a organiziranjem različitih aktivnosti nastojimo motivirati naše članove za umjetničkim i kreativnim izražavanjem“, objasnila je Jadranka Sidro, sekretarka Udruženja gluhih KS.

Izložba je prodajnog karaktera, a zainteresirani kupci radove mogu kupiti na licu mjesta za vrijeme trajanja izložbe ili se mogu obratiti Udruženju gluhih KS na mail info@gluhi.com.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati danas i sutra, 1. i 2. decembra, od 10 do 19 sati.